Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Reforma edukacji

Reforma edukacji

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła
Wakacje
Wpisał: Anita Cz.   
23.06.2017.

Wszystkim uczniom, nauczycielom, pracownikom szkoły oraz sympatykom ZSE-U życzymy bezpiecznych wakacji, pełnych słońca, uśmiechu i niezapomnianych wrażeń.

Niech czas wakacyjny pozwoli Wam odpocząć i nabrać energii na przyszły rok szkolny.

 
Certyfikat  Szkoła z Życiem
Wpisał: Bernadeta K.   
30.06.2017.

W czerwcu 2017 r. Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Rybniku otrzymał oficjalnie Certyfikat „Szkoły z Życiem”, przyznany przez Fundację DKMS oraz partnera projektu  #Komórkomania. Projekt skierowany był do uczniów, rodziców, nauczycieli i pracowników szkoły, a jego celem było przeprowadzenie akcji edukacyjno – informacyjnych na temat idei dawstwa szpiku oraz zorganizowanie Dnia Dawcy Szpiku na terenie szkoły. Akcja #Komórkomania dała uczniom możliwość ich angażu w pracę wolontarystyczną oraz miała pozytywny wpływ na ukształtowanie pożądanych prospołecznych postaw i zachowań.

 
WYPRAWKA SZKOLNA 2017/2018
Wpisał: Bernadeta K.   
19.06.2017.

DOFINANSOWANIE ZAKUPU PODRĘCZNIKÓW

Pomoc w formie dofinansowania zakupu podręczników kierowana jest do uczniów niepełnosprawnych: m.in. słabowidzących; słabosłyszących; z niepełnosprawnością ruchową, z autyzmem, w tym z zespołem Aspergera; z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim - posiadających orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego.

Czytaj całość…
 
Obchody Dni Rybnika
Wpisał: Bernadeta K.   
19.06.2017.

18 czerwca 2017r. delegacja naszej szkoły uczestniczyła w uroczystej mszy św. w bazylice pw. św. Antoniego z udziałem  arcybiskupa Wiktora Skworca w ramach Dni Miasta, której motywem przewodnim było poświęcenie sztandaru miasta Rybnika. Następnie odbyła się ceremonialna procesja ulicami miasta. 
Poczet sztandarowy szkoły reprezentowali uczniowie kl. 2 TA – Patrycja Frączyńska,  Martyna Widera oraz Marcin Otyński.

 
Dzień Dawcy Szpiku Kostnego
Wpisał: Bernadeta K.   
18.06.2017.

Komórkomania - pod takim hasłem odbył się pierwszy w naszej szkole Dzień Dawcy Szpiku Kostnego zorganizowanego we współpracy z Fundacją DKMS. Podczas tej akcji zostało zarejestrowanych 30 osób, wśród których byli pełnoletni uczniowie, nauczyciele, pracownicy administracji oraz rodzice naszych uczniów. Osoby zarejestrowane  stały się potencjalnymi dawcami i w ciągu kilku miesięcy otrzymują tzw. kartę dawcy.
Dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w tej akcji i zachęcamy innych do włączenia się w tego typu akcje.  

 
Promocja na arenie międzynarodowej
Wpisał: Janka   
08.06.2017.

2 czerwca na nabrzeżu Biograd n/m rozpoczął się spektakularny 12 Festiwal "Gastro stol", który tradycyjnie wyznacza początek sezonu turystycznego w Chorwacji.

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych, uczestnicy projektu "Gastronomia i hotelarstwo w krajach basenu Morza Śródziemnego – kompetencja, pomysłowość, wielokulturowość", mieli przyjemność reprezentować szkołę i miasto Rybnik w tym przedsięwzięciu, w którym to wzięło udział około 10.000 osób.

Takie działania wspiera nie tylko szkoła ZSE-U i miasto Rybnik ale również: Konsul Rzeczypospolitej Polskiej pani Agata Kozłowska i w-ce przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Kulturalnego "Morskie Oko" w Zadarze pani Sandra Oles wraz z mężem Aleksandrem, z którymi to mieliśmy przyjemność się spotkać.

Przez trzy dni zwiedzający mogli podziwiać oryginalne pamiątki i kosztować kulinarne przysmaki, w towarzystwie wspaniałej muzyki i bogatego programu artystycznego.

Oprócz przysmaków różnych regionów Chorwacji można było kosztować przysmaki z Włoch, Słowenii, Węgier i Polski.

Specjalnie na tę okazję uczniowie przygotowali tradycyjny żurek śląski oraz kołacz z makiem, które zachwyciły smakiem. Dziewczęta karmiły turystów a chłopcy rozdawali róże z buraków. Sami zobaczcie.

Czytaj całość…
 
Kolejny raz praktyki zawodowe we Francji i w Hiszpanii
Wpisał: Janka   
31.05.2017.

W dniach od 24.04.2017 do 20.05.2017 uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku odbyli swoje praktyki zawodowe we Francji i Hiszpanii w ramach projektu „Gastronomia i hotelarstwo w krajach basenu Morza Śródziemnego – kompetencja, pomysłowość, wielokulturowość” realizowanego ze środków PO WER.

W ramach projektu jedna grupa uczniów (hotelarze i technicy żywienia i usług gastronomicznych), pod opieką pani Grażyny Kula-Kobiałko, pojechała do Saragossy w Hiszpanii, a druga grupa, pod opieką pani Jolanty Kula, do Mazamet we Francji. Celem wyjazdu było zrealizowanie praktyk zawodowych. W Hiszpanii gastronomowie zrealizowali swoje praktyki w restauracji szkoły TOPI, z którą współpracujemy od szeregu już lat, a hotelarze w hotelach takich jak: Sauce, Don Yo, Gran Hotel, El Principe. We Francji zaś swoje pierwsze zawodowe szlify hotelarze zdobywali w hotelu Mercure L’Occitan, a gastronomowie w restauracjach Inter Hotel Le Caussea, L’Etable à Roussette, Comme à la Maison i La Voie Gourmande.

Czytaj całość…
 
Tak pracuje, tak się uczy Gastronomik!
Wpisał: Bernadeta K.   
29.05.2017.

Kolejny projekt, kolejne wyzwania, kolejne doświadczenia. 19 maja młodzież naszej szkoły wyjechała na miesięczną praktykę zawodową do Chorwacji. Stacjonujemy w dwóch hotelach: Pinija Petercany i Adria w Biograd nad morzem.
Współpracownicy i opiekunowie są bardzo otwarci i przemili. Dyrekcja i nauczyciele partnerskiej szkoły przywitali nas bardzo serdecznie, a uczniowie tej szkoły zorganizowali specjalnie dla nas obiad. Oprócz pracy jest też wiele czasu wolnego, a wtedy: morze, plaża i słońce -  cóż chcieć więcej.

 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 11 z 520

REKRUTACJA 2017/2018

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner

Gościmy

Odwiedza nas 1 gość