Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Reforma edukacji

Reforma edukacji

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła
Ferie zimowe 2017
Wpisał: Anita Cz.   
13.01.2017.

W trakcie ferii zimowych ZSE-U w Rybniku proponuje uczniom następujące zajęcia:

Data realizacji zajęć

Nazwisko i imię nauczyciela

Godziny zajęć

Rodzaj zajęć

Sala

16.01.2017r.

J. Kula

9.00 – 12.00

przygotowanie językowe do projektu

05 A

G. Kula - Kobiałko

9.00 – 11.15

przygotowanie językowe do projektu

1 C

L. Bugla

11.15 – 12.30

przygotowanie historyczne do projektu

201 D

D. Szewczyk

9.00 – 11.00

przygotowanie do egzaminu zawodowego

202 A

M. Sikora

8.00 – 11.45

przygotowanie językowe do projektu

01 A

D. Harc

9.00 – 11.00

siatkówka

hala sportowa

17.01.2017r.

G. Kula - Kobiałko

9.00 – 11.15

przygotowanie językowe do projektu

1 C

M. Sikora

8.00 – 11.45

przygotowanie językowe do projektu

01 A

B. Michalik

8.00 – 13.30

przygotowanie do matury

103 A

19.01.2017r.

A. Górka - Szołtys

8.00 – 12.00

przygotowanie do matury

05 A

20.01.2017r.

L. Kalemba

8.00 – 11.00

fakultet z geografii

103 C

21.01.2017r.

B. Klichta

9.00 – 9.45

zajęcia rekreacyjne

MOSiR - basen

24.01.2017r.

M. Misala

8.00 – 12.00

przygotowanie do egzaminu zawodowego – A.36

205 A

25.01.2017r.

M. Musiolik - Marzec

9.00 – 11.15

przygotowanie do matury

03 A

28.01.2017r.

B. Klichta

9.00 – 9.45

zajęcia rekreacyjne

MOSiR - basen

Serdecznie zapraszamy

 
FERIE z MOSiRem
Wpisał: Bernadeta K.   
13.01.2017.

Zobaczcie jakie atrakcje przygotował dla Was MOSiR Rybnik.
Możecie uczestniczyć w następujących zajęciach: gry i zabawy dla dzieci, siatkówka, koszykówka, piłka nożna, unihokej, badminton, Disco Lodowisko (w piątki o godz. 18:30 i 20:00), oraz taniec kreatywny (dla dzieci w wieku 9-13) - zajęcia poprowadzi szkoła Movyatza z Rybnika.
Zapoznaj się z harmonogramem. Sprawdź gdzie i kiedy odbywają się zajęcia dla Twojej grupy wiekowej. Liczne konkursy, nagrody i niespodziani - także przed feriami!

Wszystkie zajęcia są BEZPŁATNE.
Wejdź na stronę MOSiR Rybnik i poznaj szczegóły: http://mosir.rybnik.pl/aktualnosci/ferie-z-mosirem

Czytaj całość…
 
VI Noc Biologów
Wpisał: Bernadeta K.   
16.01.2017.

13 stycznia br. grupa uczniów z klas 1TR, 1TA, 1TL i 4TG uczestniczyła w warsztatach i laboratoriach VI Nocy Biologów na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska UŚ w Katowicach pod hasłem przewodnim „Życie na krawędzi”.
Noc Biologów jest niepowtarzalną okazją do zapoznania się z pracownikami Wydziału, laboratoriami i ich wyposażeniem, a także z tematyką i wynikami prowadzonych na Wydziale badań. Takie wydarzenie odbywa się raz w roku na wszystkich wydziałach biologii uczelni wyższych w Polsce. Uczniowie mieli okazję samodzielnie wykonać proste barwienia histologiczne tkanek zwierzęcych, które później zostały poddane analizie w mikroskopie świetlnym i fluorescencyjnym. W laboratorium mikrobiologicznym badali skład jogurtu i kiszonej kapusty oraz wzięli udział w grach i zabawach dydaktycznych dotyczących ekstremalnych wymiarów, zachowań i środowiska życia zwierząt.

 
Konkursy Bożonarodzeniowe
Wpisał: Bernadeta K.   
04.01.2017.

14 grudnia br. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku zapachniało świętami. W tym właśnie dniu odbyły się dwa konkursy świąteczne. Pierwszy to szkolny konkurs "POTRAW BOŻONARODZENIOWYCH". Do konkursu zgłosiło sie 11 uczestników, których zadaniem było wykonanie dowolnej potrawy bożonarodzeniowej w ilości 2 porcji. Jury, w skład którego weszli nasi absolwenci: Artur Głowka i Martyna Bernat z restauracji "Japan Sun" w Rybniku oraz Mateusz Sobeczko z restauracji "Ino Wino" w Rybniku, przyznało następujące miejsca:

I MIEJSCE : Anna Ramolla z klasy I TG za "Pierś z indyka nadziewaną śliwkami i zawijaną w boczek"

II MIEJSCE : Paweł Paris z klasy I TŻ za "Pierożki makowe w sosie waniliowym"

III MIEJSCE : Denis Antończyk z klasy I TŻ za "Francuskiego dorsza ze szpinakiem".

Drugi świąteczny konkurs dotyczył dekoracji "STOŁÓW BOŻONARODZENIOWYCH". W konkursie wzięło udział siedem dwuosobowych drużyn z klas: 2 TB, 2 TŻ, 3 TA, 3 TGH, 4 TK i 4 TŻ. Wyniki konkursu przedstawiały się następująco:

I MIEJSCE zajęły uczennice z klasy 4 TK: Aleksandra Popis i Nicoletta Golasińska

II MIEJSCE zajęli uczniowie z klasy 4 TŻ: Zuzanna Kluba i Krzysztof Tkocz

III MIEJSCE zajęły uczennice z klasy 4 TK: Karolina Tadych i Karolina Kozieł.

Wszystkim zwycięzcom serdecznie GRATULUJEMY !!!

 
Mariusz Jasiński półfinalistą "Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2017"
Wpisał: Bernadeta K.   
22.12.2016.

Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to prestiżowy ogólnopolski konkurs dla młodych i utalentowanych adeptów sztuki kulinarnej. Z prawdziwą przyjemnością informujemy, że do II etapu konkursu zakwalifikował się nasz uczeń Mariusz Jasiński z klasy IV TŻ, który 15 lutego 2017r. przygotuje swoje autorskie danie konkursowe i zawalczy o wejście do finału konkursu.
Nagrody w konkursie: I miejsce: staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w finale konkursu dla kucharzy profesjonalistów Primerba Cup 2017; II miejsce: Mikser Kitchen Aid; III miejsce: profesjonalne noże Dick.
Mariuszowi już teraz bardzo gratulujemy i trzymamy kciuki za półfinał !

 
Pokaz kuchni molekularnej w SWSM w Katowicach
Wpisał: Bernadeta K.   
22.12.2016.

30 listopada br. uczniowie klas gastronomicznych : III TŻ i I TTG wzięli udział w fascynującym pokazie kuchni molekularnej organizowanym przez SWSM w Katowicach.
Prowadzącym pokaz był Łukasz Konik, kucharz, członek elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współpracownik Warszawskiego Instytutu Chemii i Fizyki PAN. To także pasjonat kuchni awangardowej, eksperymentator i popularyzator kuchni molekularnej. W błyskotliwej i pełnej żartów atmosferze przybliżał tajniki przygotowywania produktów w ciekłym azocie czy smażenia w wodzie. Pokazywał, jak łącząc techniki kulinarne efektownie, zdrowo i naturalnie spreparować kawior o smaku mango, makaron o smaku parmezanu, rozmaryn w postaci pianki, czy lody o smaku jajecznicy z bekonem. Kuchnia, w której gotuje przypomina laboratorium, a wyczarowane w niej formy i smaki kuszą oryginalnością.

 
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich - etap okręgowy
Wpisał: Bernadeta K.   
18.12.2016.

Po raz drugi odbyła się Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich, która jest kontynuacją dotychczasowego Turnieju o tej samej nazwie. Wzięło w niej udział ponad 2600 uczniów ze 106 szkół ponadgimnazjalnych. Program Olimpiady obejmował problematykę ogólną, głównie z zakresu przedmiotów ekonomicznych i handlowych. Temat wiodący tegorocznej Olimpiady brzmi: „Handel a gospodarka”. W zawodach okręgowych w Krakowie naszą szkołę reprezentowali: Monika Dobosiewicz – kl. 4TH, Małgorzata Kozub – kl. 4TC, Judyta Maciejczyk – kl. 4TB i Klaudia Kleban – kl. 4TC. Uczennica Judyta Maciejczyk otrzymała wyróżnienie i dyplom za osiągnięte wyniki w eliminacjach okręgowych.
Serdecznie gratulujemy!

 
I etap Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej
Wpisał: Bernadeta K.   
14.12.2016.

9 listopada br. w naszej szkole odbył się I etap XXX Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej pod hasłem „Państwo a gospodarka”.
Do II etapu wojewódzkiego zakwalifikował się uczeń klasy II TB Jakub Kuczera, który będzie reprezentował naszą szkołę 13 stycznia 2017r. na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach.
Życzymy powodzenia!

 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 11 z 471

REKRUTACJA 2016/2017

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner

Gościmy