Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła
Akcja krwiodawstwa
Wpisał: Bernadeta K.   
11.10.2014.
28 października 2014 r. (wtorek) w godz. 11:20 – 15:00 w auli ZSE-U odbędzie się Akcja Krwiodawstwa. Informuje się, że ewentualni przyszli Dawcy Krwi powinni:
- mieć ukończone 18 lat,
- posiadać dowód tożsamości ze zdjęciem,
- przed oddaniem krwi spożyć obfity posiłek,
- spełniać podstawowe kryteria zdrowotne (odpowiednia waga, ciśnienie tętnicze, tętno).
Oddając krew spełniasz najpiękniejszy czyn – ratujesz zagrożone życie.
Bliższe informacje na temat akcji można uzyskać u Pani Elżbiety Wilczek, sala 208 D.
 
Międzynarodowy Certyfikat Zielona Flaga
Wpisał: Janka   
04.10.2014.

29 września 2014r. w Krakowie odbył się XII Ogólnopolski Zjazd Szkół dla Ekorozwoju podczas, którego zostaliśmy uhonorowani prestiżowym certyfikatem, potwierdzającym najwyższą jakość działań dla zrównoważonego rozwoju - Międzynarodową Zieloną Flagą.

Zjazd Szkół dla Ekorozwoju był okazją dla uczestników Programu do wymiany doświadczeń, wzajemnej inspiracji a przede wszystkim - do wspólnego celebrowania sukcesów, jakie udało się osiągnąć w ciągu ubiegłego roku szkolnego.

 

Czytaj całość…
 
Propozycje pracy po praktykach zawodowych w Hiszpanii i Chorwacji
Wpisał: Bernadeta K.   
01.10.2014.
 
25 września br. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych miało miejsce uroczyste podsumowanie projektu „Jak oni to robią? – Gastronomia i hotelarstwo w Hiszpanii i Chorwacji”. Projekt był realizowany w ramach projektu „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
 
Czytaj całość…
 
Europejski certyfikat innowacyjności w nauczaniu języków obcych przyznany ZSE-U w Rybniku.
Wpisał: Anita Cz.   
28.09.2014.

Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku otrzymał certyfikat European Language Label, czyli europejski znak innowacyjności w dziedzinie nauczania języków obcych, przyznawany w drodze ogólnopolskiego konkursu przez jury złożone z przedstawicieli: Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, pracowników Uniwersytetu Warszawskiego, British Council, Włoskiego Instytutu Kultury oraz Ośrodka Rozwoju Edukacji.

Jury w roku 2014 wyróżniło 15 spośród 77 wniosków, wśród których znalazł się projekt Foreign language in my job – I know it! I use it!. (Język obcy w pracy – Znam! Używam!), złożony przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku.

Czytaj całość…
 
Jak zostać współczesnym MacGyverem, czyli Festiwal Nauki w Rybniku
Wpisał: Bernadeta K.   
24.09.2014.
19 września br. na terenie rybnickiego Kampusu odbył się pierwszy Festiwal Nauki. Impreza ta towarzyszyła otwarciu parku tematycznego. Uczniowie ZSE-U przygotowali stanowisko z doświadczeniami chemicznymi. Zaproszone klasy piąte szkół podstawowych mogły nauczyć się jak przy użyciu artykułów dostępnych w każdej kuchni przeprowadzić ciekawe doświadczenia fizyczne i chemiczne. Uczennice klasy II TB, przygotowane przez panie Monikę Sobik i Agnieszkę Mazelnik, zmieniały kolor wody, tworzyły szaloną, kolorową pianę i lampę wulkan. Nad prawidłowym przebiegiem doświadczeń czuwał ZEUS – nasza maskotka szkolna. Akcję wspierała Rada Młodzieżowa szkoły, której członkowie odpowiedzialni byli za oprowadzanie zaproszonych gości.
 
Współpraca międzynarodowa w ramach praktyk zawodowych
Wpisał: Bernadeta K.   
21.09.2014.
Już po raz szósty w ramach współpracy z Liceum Hotelarskim w Mazamet czterech uczniów tamtejszej szkoły 1 września rozpoczęło praktyki zawodowe w Rybniku. Tym razem francuscy kelnerzy zdobywają nowe doświadczenia w restauracji „Delicje, natomiast kucharze odkrywają tajniki kuchni polskiej w restauracji „Europa. W trakcie pobytu w Polsce uczniowie nie tylko wymienią się doświadczeniami zawodowymi, ale poznają również historię i kultury naszego kraju. Oprócz naszego regionu zwiedzą Kraków, Kopalnię Soli w Wieliczce oraz odwiedzą muzeum w Oświęcimiu.
Życzymy młodym Francuzom miłych wrażeń z pobytu w naszym mieście i kraju.
 
Otrzymaliśmy certyfikat Zielonej Flagi!
Wpisał: Bernadeta K.   
18.09.2014.
16 września 2014r.  miało miejsce posiedzenie członków Kapituły Programu Szkoły dla Ekorozwoju, która zatwierdziła ocenę aplikacji o certyfikaty Zielonej Flagi i Lokalnego Centrum Aktywności Ekologicznej, nadesłanych przez szkoły za rok szkolny 2013/14.
Działania prowadzone w naszej szkoły zostały docenione i otrzymaliśmy certyfikat Zielonej Flagi!
 
Targi Technologii Przetwórstwa Spożywczego "GASTROSILESIA"
Wpisał: Bernadeta K.   
15.09.2014.
9-10 września br. odbyły się w Chorzowie Targi Technologii Przetwórstwa Spożywczego "GASTROSILESIA". Organizator targów - firma Weindich Sp.J. zapewniła wyjątkowy bogaty i atrakcyjny program, szczególnie dla uczniów szkół gastronomicznych z naszego regionu.
Z naszej szkoły w targach wzięli udział uczniowie z klas III TK, III TG, II TŻ i III TT, którzy mieli okazję zapoznać się z najnowszymi nowinkami z dziedziny gastronomii, obsługi konsumenta i hotelarstwa.
Uczniowie w czasie targów uczestniczyli m.in. w:
- pokazach kulinarnych "Moda na gotowanie" - jak wykorzystać jej potencjał" prowadzonych przez znanych z programu Top Chef szefów kuchni: Sebastiana Olma i Pawła Kibart
- pokazie mody "Gastro"
- pokazach barmańskich w wykonaniu Mistrza Polski i Europy - Krzysztofa Drabika
Czytaj całość…
 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 11 z 239

REKRUTACJA 2014/2015

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner

Gościmy

Odwiedza nas 8 gości