Plan lekcji

Plan lekcji
Zastępstwa

Wybierz grupe interesujących cię wiadomości || zobacz wszystkie || zobacz archiwum wiadomości

 

Szkoła
Rozwinęliśmy skrzydła w ekonomii - PIKNIK EKONOMICZNY
Wpisał: Bernadeta K.   
27.09.2016.

26 września w auli Uniwersytetu Ekonomicznego odbyło się podsumowanie projektu "Rozwiń Skrzydła w Ekonomii". Piknik ekonomiczny otwarły przemówienia pana prezydenta Piotra Masłowskiego i pani dyrektor dr Urszuli Warczok. Po wyświetleniu filmu podsumowującego działania projektowe nastąpiło uroczyste wręczenie nagród laureatom konkursów na projekty: ekonomiksów, gier planszowych i prezentacji o NBP. Młodzież naszej szkoły oraz zaproszeni uczniowie szkół ponadgimnazjalnych wysłuchali wykładu „Lepsze złoto w sejfie czy złoty w portfelu? Czym naprawdę jest pieniądz” – prowadzonego przez dr inż. Tomasza Zielińskiego – Dziekana Wydziału Biznesu, Finansów i Administracji.

Wkrótce potem otwarły się drzwi Uniwersytetu i zaproszonych 240 gimnazjalistów rozpoczęło grę w gry ekonomiczne zaprojektowane przez uczestników projektu, uczestniczyło w warsztatach o pieniądzu prowadzonych przez dr Łukasza Szewczyka oraz walczyło w konkursach „Z ekonomią na wesoło”. Na zwycięzców czekały ciekawe nagrody. Piknik ekonomiczny z pewnością zapadnie nam w pamięć.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy!

 

 
Warsztaty w Tesco
Wpisał: Janka   
26.09.2016.

W czwartek 22 września br. z okazji zbliżającego się Dnia Jabłka w rybnickim Tesco odbyły się warsztaty promujące racjonalne odżywianie i zdrowy styl życia. Uczennice klasy 2TG przygotowały zdrowe koktajle, musli z jogurtem oraz owocowe koreczki, natomiast uczniowie klasy 3 TL i 2 TB serwowali przygotowane pyszności klientom hipermarketu. Akcja prowadzona była wspólnie z rybnickim Sanepidem, który tym razem zachęcał do wypróbowania „narko-„ i „alkogogli” jak również dokonywał pomiarów ciśnienia tętniczego krwi. Nad wszystkim zaś oczywiście czuwała nasza szkolna maskotka – Zeus.

 
Konkurs rozstrzygnięty!
Wpisał: Janka   
23.09.2016.

W ramach projektu „Rozwiń skrzydła w ekonomii” realizowanego z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej w dniu 22 września 2016r. rozstrzygnięto konkurs na prezentację multimedialną dotyczącą działalności NBP.

Dziękujemy bardzo wszystkim uczestnikom konkursów, ponieważ wykazali się ogromnym zaangażowaniem i wkładem pracy.

Wyniki konkursu:

Miejsce 1: Rafał Krogulec 2 TB

Miejsce 2: Joanna Kielesińska, Karolina Hanak, Klaudia Obst, Karolina Smyczek 4 TH

Miejsce 3: Patrycja Gibała 4 TR

Miejsce 4: Natalia Łabiak, Mateusz Piekorz 2 TH

Gratulujemy!!!

 
Certyfikat Zielonej Flagi dla ZSE-U
Wpisał: Bernadeta K.   
21.09.2016.

16 września 2016 roku odbyło się posiedzenie Kapituły Programu Szkół dla Ekorozwoju. Podczas spotkania zostały zatwierdzone aplikacje o certyfikat Zielonej Flagi za działania ekologiczne prowadzone w roku szkolnym 2015/2016. Decyzją Kapituły przyznano naszej szkole międzynarodowy certyfikat Zielona Flaga na okres 3 lat.

 
Półfinał Mistrzostw Młodych Kucharzy
Wpisał: Bernadeta K.   
21.09.2016.

5 września 2016 roku odbył się II etap eliminacji do Mistrzostw Młodych Kucharzy. W rozmowach kwalifikacyjnych z jurorami konkursu w Krakowie wzięły udział dwie drużyny: Mateusz Sobeczko i Daniel Ząbik oraz Mariusz Jasiński i Zuzanna Sałbut. W wyniku przeprowadzonych rozmów jury wybrało 24 zespoły uczestników z całej Polski.
Z prawdziwą przyjemnością chcemy Wam przekazać, że naszą szkołę w półfinale konkursu będzie reprezentował zespół : Mariusz Jasiński i Zuzanna Sałbut. W półfinale konkursu, który odbędzie się 20 października w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie, uczestnicy konkursu przygotują potrawy składające się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu przy użyciu produktów z „BLACK BOX”.
Mariuszowi i Zuzi gratulujemy awansu do półfinału!

 
KONKURS Z JABŁKIEM W ROLI GŁÓWNEJ
Wpisał: Bernadeta K.   
18.09.2016.

Spółdzielnia Uczniowska „U Pasika” zaprasza wszystkie klasy do wzięcia udziału w konkursie z okazji Światowego Dnia Jabłka. Konkurs będzie miał miejsce 28 września 2016r. przed salą 10D i 2D. Zadanie konkursowe polega na wykonaniu dowolnej potrawy z jabłka, na co najmniej dwie porcje z dołączonym hasłem zachęcającym do spożywania jabłek.

Nagrodą główną jest kupon w wysokości 50 zł ufundowany przez Spółdzielnię Uczniowską „U Pasika” do wykorzystania w sklepiku w terminie do 30 października 2016r. oraz punkty w rankingu klas przyznawane zgodnie z regulaminem rankingu klas.

Zainteresowane klasy mogą zgłaszać swój udział w konkursie do 23 września 2016r. w sali 3D pani H. Kuczera, 10D pani P. Bielaczek, 106A pani A. Markiewicz oraz w 204A pani A. Gacek-Duda.

Czytaj całość…
 
Nabór do programu FLEX
Wpisał: Bernadeta K.   
15.09.2016.

Ambasada Stanów Zjednoczonych w Polsce oraz American Councils for International Education prowadzi nabór uczniów do udziału w Programie FLEX w roku szkolnym 2017/2018. Program skierowany jest do uczniów klas trzecich gimnazjum oraz klas pierwszych liceum/technikum zainteresowanych możliwością nauki w amerykańskiej szkole średniej.

Program FLEX jest całorocznym, w pełni finansowanym przez Departament Stanu USA programem wymiany uczniów szkół średnich, którzy wyjeżdżają do Stanów Zjednoczonych na cały rok szkolny.

W programie FLEX może uczestniczyć uczeń, który:
- ma polskie obywatelstwo;
- urodził się między 01.01.2000 a 31.12.2001;
- zna język angielski w stopniu komunikatywnym;
- spełnia wymogi dot. uzyskania wizy USA.

Osoby zainteresowane powinny zarejestrować się oraz wypełnić formularz online: http://ais.americancouncils.org/flex w terminie do 18 października 2016r.

Więcej informacji na stronie internetowej: http://americancouncils.pl

 
Kulinarny Puchar Śląska
Wpisał: Bernadeta K.   
14.09.2016.

13 września 2016 roku w Chorzowie odbył się finał prestiżowego ogólnopolskiego konkursu - III Kulinarnego Pucharu Śląska dla Szkół Gastronomicznych. Do finału konkursu zakwalifikowało się tylko 6 zespołów. Naszą szkołę reprezentowali: Beata Kuźnik z klasy III TG i Mariusz Jasiński z klasy IV TŻ. W trakcie prac konkursowych wykonali trzy autorskie dania składające się z przystawki, dania głównego i deseru zawierające elementy regionu śląskiego, oparte na wykorzystaniu sezonowych produktów. Zespół z naszej szkoły  zdobył zaszczytne I miejsce.
Serdecznie gratulujemy!!!

 
««  start « poprz. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 nast.  » koniec »»

Pozycje :: 1 - 11 z 437

REKRUTACJA 2016/2017

Rekrutacja - kierunki

Rekrutacja - zasady

Rekrutacja - terminy

Rekrutacja - oddziały i punktacja

Rekrutacja - dokumenty

NASZE CERTYFIKATY

WIARYGODNA SZKOŁA

SZKOŁA ODKRYWCÓW TALENTÓW

BEZPIECZNA SZKOŁA

Nasz partner

Gościmy

Odwiedza nas 10 gości