Uczniowie naszej szkoły otrzymali kolejne certyfikaty w związku udziałem w kursach w ramach projektu “Wyższy poziom gastronomii”, współfinansowanego ze środków EFS w ramach RPO Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.
Młodzież naszej szkoły podniosła swoje kwalifikacje w zakresie języka angielskiego branżowego, wzięła również udział w kursie cukierniczym. barmańskim, balistycznym, a także w kursie “Nowoczesne technologie w gastronomii”.
Podczas warsztatów barmańskich młodzież zapoznała się z nowoczesnymi trendami w mieszaniu koktajli, shake’owała, blendowała, stirowała i mudlerowała. Ogrom wiedzy i mnóstwo przyjemnej praktyki.
Równie fascynujące okazały się warsztaty balistyczne, podczas których uczniowie zagłębili tajniki wiedzy o gatunkach kawy, ekspresach i obsłudze klienta. Przyrządzali różne kawy również te artystyczne.
Produkcją pralin i czekoladek oraz tortów angielskich i tradycyjnych od podstaw młodzież zajmowała się podczas kursu cukierniczego.
Z kolei spektakularną „zabawę” z nitro młodzież wykorzystała podczas warsztatów „Nowoczesne technologie w gastronomii”. Obcowanie z cieczą przy -195,8ºC było niesamowite. Młodzież zapoznała się min. ze sferyfikacją, tworzeniem pianek, metodą sous vide oraz food designe.