Uczniowie klas technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych realizowali praktykę zawodową w Hiszpanii i we Włoszech. Wyjazd odbył się w ramach projektu unijnego Erasmus + Power “Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy”.
14 przyszłych techników hotelarstwa szlifowało nowe umiejętności zawodowe w najlepszych hotelach w Walencji i na Sycylii. Natomiast umiejętności gastronomiczne doskonaliło 14 przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych w renomowanych restauracjach, także w tych, rekomendowanych przez Michelin (w tym, w restauracji “Llisa Negra” w Walencji posiadajacej trzy gwiazdki Michelin).
Oprócz obowiązków związanych z pracą w Hiszpanii i we Włoszech, młodzież poznawała także zabytki i kulturę kraju w którym przebywała. Obie grupy wzięły udział w kursach kulinarnych, w trakcie których poznały zasady przygotowania tradycyjnej paelli oraz potraw kuchni włoskiej. Młodzież uczestniczyła również w ciekawych wycieczkach, m.in. do Tindari i Marinello, na wulkan Etna, do Oceanarium i Bioparcu, a także wzięła udział w pokazie tańca flamenco. Umiejętności nabyte podczas tego pobytu, na pewno zaprocentują w przyszłości.