Już w najbliższy wtorek w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku będzie realizowana IV edycja projektu związku „Polskie Mięso” – „WYBIERAM WIEPRZOWINĘ”.
Projekt składa się z profesjonalnego szkolenia dla uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa wieprzowego oraz przeprowadzenia instruktarzy obróbki technologicznej mięsa. Spotkanie będzie składało się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
Program merytorycznie wspierany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka – która została założona przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka. Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Aktualnie jest właścicielem oraz szefem kuchni w Tawerna Fisza concept by Marcin Budynek w Augustowie. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne.
Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA, m.in. we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne. Prowadził wiele programów telewizyjnych związanych z gastronomią („Dwa żywioły, Dwie Pasje” ,„Przepis dnia”, „Kawa czy herbata?”, „Pytanie
na śniadanie”). Jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych, a także założycielem oraz wiceprezesem Klubu Szefów Kuchni.
Ponadto jest laureatem wielu konkursów (m.in. „Kreator Smaku”, ”Złota patelnia”, ”Dania Wigilijne”, wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną roku 2012 Poradnika Restauratora.) i współautorem wielu książek kulinarnych („Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”- wydane wspólnie z żoną Prezydenta – Anną Komorowską).
Cały projekt jest sfinansowany z funduszu promocji mięsa wieprzowego
Z niecierpliwością czekamy na to spotkanie !