Nasze uczennice z klasy I TŻP Nikola Kozioł i Zuzanna Kaiser już na początku swojej edukacji z sukcesem wzięły udział w międzyszkolnym konkursie gastronomicznym w Jastrzębiu Zdroju „Para w kuchni”. Tematem przewodnim konkursu był karczek wieprzowy i burak. Rozpoczynające dopiero swoją edukację w klasie gastronomicznej uczennice przygotowały puree ziemniaczano-buraczane, grillowany marynowany karczek, sos na bazie ciemnego piwa, marchewkę pieczoną z rozmarynem oraz marynowane pikle i róże wykonane metodą carvingu z buraka.
Do konkursu przystąpiło 13 zespołów ze szkół o profilu gastronomicznym. Byli to uczniowie z Bierunia, Tychów, Nakła Śląskiego, Bielska-Białej, Wodzisławia Śląskiego, Rybnika, Ornontowic, Sosnowca oraz Jastrzębia-Zdroju . W pracach komisji konkursowej brali udział ;
1. Jacek Dutka – Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego ,Członek Euro Toques Polska
2. Wiesław Wróblewski – właściciel firmy „Bałkańskie smaki”
3. Łukasz Kończak- Szef Kuchni , Restauracja „Amarone” – Hotel Gorczowski Chorzów
4. Arkadiusz Orszulik – Szef Kuchni Restauracja „Dolce Vita” Ustroń
5. Damian Gotówko – Szef kuchni Restauracji „Dąbrówka” w Jastrzębiu- Zdroju
Członkowie jury zgodnie uznali, że wszyscy uczniowie biorący udział w zmaganiach konkursowych zaprezentowali bardzo wysoki poziom dań. Zuzia i Nikola szczególne uznanie zdobyły za wysoką jakość organizacji pracy i współpracy w zespole.
Serdecznie gratulujemy naszym uczennicom i życzymy nadal wiele zapału i radości z poznawania kolejnych tajników wiedzy kulinarnej!