W ramach partnerstwa Zespołu Szkół – Ekonomiczno Usługowych w Rybniku oraz Liceum Hotelarskiego w Mazamet, kolejny raz w naszym mieście mieliśmy przyjemność gościć młodzież z Francji.
Na przełomie września i października francuscy uczniowie rozpoczęli praktyki zawodowe w hotelu Przy młynie, oraz w restauracji InoWino w ramach programu Erasmus+. Stażyści zdobywali nowe doświadczenia zarówno w kuchni jak i na sali obsługi.
Uczestniczyli również w zajęciach szkolnych, poznawali placówkę, system nauczania, język i integrowali się z polska młodzieżą. Brali udział w warsztatach kuchni molekularnej prowadzonych przez Tomasza Dybałę, których tematem przewodnim były lody rzemieślnicze i ciekły azot.
W trakcie swojego pobytu w Polsce uczniowie nie tylko podnosili swoje kwalifikacje zawodowe, ale poznawali także nasze miasto i region.
Zwiedzili także muzeum w Oświęcimiu.
Współpraca Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Liceum Hotelarskim w Mazamet trwa od grudnia 2008 roku i mamy nadzieję, że będzie trwać jeszcze długo.