Jabłko jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. 28 września obchodzimy „Światowy Dzień Jabłka”. Święto ma na celu popularyzowanie zalet tego owocu, a jest ich wiele. W jabłku znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, antyoksydanty, a także minerały: jod, potas, magnez, cynk, miedź i fosfor. Jeden owoc zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, więc wzmacnia odporność. Jabłko zawiera substancje, które mogą wspomagać wytwarzanie nowych komórek w mózgu, usprawnić zapamiętywanie i proces uczenia się.
W kulturze jabłko uważane za symbol zdrowia, płodności, nieśmiertelności, początku, pokusy, niezgody, a także miłości. Jabłko jest też tradycyjnym atrybutem władzy królewskiej, a nawet odkrycia naukowego.
W ZSE-U wspominaliśmy „Światowy Dzień Jabłka” 4 października 2024 r. Uczniowie oraz pracownicy naszej szkoły, mogli spróbować słodkich jabłek, świeżo wyciśniętego soku oraz przepysznego ciasta.