Trzy tygodnie szybko minęły naszym uczniom praktykującym w Hiszpanii i Francji w ramach przyznanej szkole Akredytacji Erasmusa na lata 2024-2027.
Technik organizacji żywienia i usług gastronomicznych szturmem zdobywa serca francuskich restauratorów przygotowując potrawy kuchni regionalnej. Kulminacyjnym punktem ich praktyk był tzw. Dzień Polski. W dniu 21 maja nasze uczennice przygotowały dania kuchni śląskiej: żurek, roladę wołową z kluskami i czerwoną kapustą oraz śląski deser – szpajzę. Na imprezie obecna była Dyrekcja  Lycée professionnel hôtelier de Mazamet, kierownicy restauracji, w których nasi uczniowie odbywają praktykę oraz przedstawiciel urzędu Miasta Mazamet. Było smacznie, kolorowo i bardzo sympatycznie. Całości dopełnił występ naszej uczennicy w stroju śląskim, która zaśpiewała ludową piosenkę. Nasi praktykanci stawili czoła wyzwaniu, witając gości w języku francuskim, częstując potrawami i integrując się z młodzieżą francuską. To wyjątkowe wydarzenie potwierdziło wysokie kompetencje zawodowe i interpersonalne naszych uczniów.
W Maladze praktykują uczniowie z czwartych klas technikum logistycznego. Nasi uczniowie godnie reprezentują naszą szkołę, zdobywając nowe umiejętności zawodowe oraz wysokie oceny swych działań w miejscach pracy. Uczniowie pokazują się z najlepszej strony, wykonując rzetelnie i z uśmiechem swoje zadania. Po praktykach cieszą się słońcem i pięknem Malagi, zwiedzając jej okolice, m.in. twierdzę Alcazaba.
Przed naszymi uczniami ostatni tydzień ich niezapomnianej przygody. Życzymy im niezmiennie powodzenia i trzymamy kciuki!
Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji. Unia Europejska ani podmiot udzielający dotacji nie ponoszą za nie odpowiedzialności.