Zagraniczne praktyki zawodowe naszych uczniów w projekcie nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 w akredytacji Erasmusa na lata 2024 – 2027 dobiegły końca. 31 maja grupa 7 logistyków odbywających praktyki w hiszpańskiej Maladze oraz 6 uczennic z profilu technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych praktykujących w Mazamet we Francji szczęśliwie dotarła do Rybnika. Powrócili uśmiechnięci, opaleni i pełni wspomnień. Obie grupy udoskonaliły kompetencje zawodowe. Logistycy praktykowali w logistycznych przedsiębiorstwach i zdobywali najwyższe oceny swoich działań. Byli zintegrowaną i pozytywną grupą cieszącą się urokami słonecznej Malagi. W pełni wykorzystali swój pobyt, zwiedzając okolicę – wędrując szlakiem Caminito del Rey, zwiedzając muzea, m in. Museo Ruso, jaskinię Cueva del Tesoro oraz twierdzę Giblarfaro i Alcazaba oraz plażując na pięknych plażach Andaluzji. Zawarli nowe znajomości, ćwiczyli kompetencje językowe. Malagę pożegnali podziwiając ostatni raz razem wschód słońca.
Grupa z profilu gastronomicznego równie godnie reprezentowała naszą szkołę. Uczennice wykazały się wysokimi umiejętnościami zawodowymi pracując w restauracjach francuskich, gdzie udoskonaliły swoje umiejętności z zakresu przygotowywania dań kuchni francuskiej. Dziewczyny podbiły serca francuskich restauratorów swym pogodnym sposobem bycia, profesjonalizmem i chęcią nauki. Grupa cieszyła się pobytem na południu Francji, zwiedzała Carcassone, Tuluzę i okoliczne malownicze zakątki. Plażowała nad Morzem Śródziemnym i zawierała przyjaźnie, rozmawiając w języku angielskim i francuskim. Szkoła Lycée Professionnel Hôtelier de Mazamet zagwarantowała naszej grupie najwyższy poziom opieki, zapewniając wygodne zakwaterowanie i oczywiście miejsca praktyk w renomowanych restauracjach. W czasie pobytu uczennice wraz opiekunkami zorganizowały Dzień Polski, który przejdzie do historii Mazamet, jako barwna i profesjonalnie zorganizowana impreza pokazująca śląskie tradycje kulinarne i folklorystyczne. Nasze praktykantki wzięły również udział w konferencji dla branży gastronomicznej w ramach akredytacji Erasmus+ w sektorze VET online, gdzie dzieliły się doświadczeniami zawodowymi z pobytu w Mazamet. Ich wystąpień wysłuchali przedstawiciele szkół zawodowych i pracodawców z sektora gastronomicznego z całej Polski. Ich pobyt został zakwalifikowany przez Agencję Narodowa jako działanie noszące znamiona tzw. dobrych praktyk, co jest znacznym wyróżnieniem dla naszej szkoły.
Podsumowując, cieszymy się z sukcesu naszych uczniów: z profilu technik hotelarstwa z klasy 4TAP, technika logistyki z klas 4TLP i 4 TOP oraz technika organizacji żywienia i usług gastronomicznych z klas 4TGP, 3TŻP i 3TGP. Równolegle cieszymy się z udanego pobytu naszej nauczycielki przedmiotów z branży TSL w Maladze w ramach projektu job shadowing, który był ciekawym i wymagającym merytorycznie doświadczeniem, który wzbogaci warsztat pracy naszych nauczycieli zawodu z branży transportowo-logistyczno-spedycyjnej. Wszystkim naszym uczestnikom projektu życzymy dalszych sukcesów na drodze zawodowej.
Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji. Unia Europejska ani podmiot udzielający dotacji nie ponoszą za nie odpowiedzialności.