
Uczestnikami mobilności w ramach praktyk zawodowych byli w tym roku uczniowie takich kierunków jak: technik hotelarstwa oraz technik logistyk realizujący praktyki w Maladze oraz technik żywienia i usług gastronomicznych odbywający staż w Mazamet, we Francji.
Certyfikat ukończenia stażu obserwacji pracy oraz dokument Europass Mobilność, potwierdzający zdobyte kompetencje otrzymała również uczestniczka job shadowing, pani Aneta Wróblewska, nauczycielka przedmiotów z branży TSL, która obserwowała czynności zawodowe w magazynie Govez w Maladze.
Podczas akademii, na którą zaproszono uczestników projektu, opiekunów oraz klasy biorące udział w rekrutacji do projektu w przyszłym roku szkolnym została wyświetlona prezentacja na temat przebiegu mobilności oraz wręczono dyplomy z podziękowaniem dla osób zaangażowanych w realizację projektu. Zostały również wyemitowane filmiki nagrane przez uczniów na temat ich doświadczeń z projektem. Stażyści zgodnie twierdzili, że odbyte staże były dla nich cennym doświadczeniem, a zdobyta wiedza będzie procentowała w przyszłości. Wielu z nich spełniło swoje marzenia o wyjeździe do innego kraju, locie samolotem i obcowaniu z kulturą hiszpańską lub francuską.
Po części oficjalnej był czas na poczęstunek z kuchni francuskiej i hiszpańskiej, przygotowany przez praktykantki z Mazamet. Zaproszeni goście chwalili wykwinty i niebanalny smak przygotowanych potraw. Była to udana impreza, a przed nami już plany praktyk zagranicznych i mobilności kadry szkolnej na następny rok. Zapraszamy do rekrutacji. Powodzenia!
Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji. Unia Europejska ani podmiot udzielający dotacji nie ponoszą za nie odpowiedzialności.