Technik żywienia i usług gastronomicznych
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Jakie zdobędziesz kwalifikacje?
Przygotowanie i wydawanie dań, w ramach której:
- nauczysz się oceniać jakość produktów spożywczych,
- będziesz wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać żywność,
- będziesz umieć przetwarzać żywność,
- poznasz i nauczysz się wykorzystywać różne techniki kulinarne,
- będziesz prawidłowo przeprowadzać obróbki produktów,
- nauczysz się profesjonalnie organizować stanowisko pracy,
- obsłużysz profesjonalny sprzęt gastronomiczny,
- będziesz samodzielnie przygotowywać różnorodne dania zimne, gorące, desery i napoje,
- nauczysz się komponować własne dania,
- udekorujesz potrawy i właściwie je wydasz,
- nauczysz się przestrzegać zasad bezpiecznej i higienicznej pracy,
- będziesz przestrzegać procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia podczas przygotowania dań,
- poznasz język obcy zawodowy i umiejętnie go wykorzystasz w czasie pracy,
- nauczysz się kreatywności, obowiązkowości, pracy w zespole, planowania i umiejętności radzenia sobie ze stresem,
- poznasz etykę zawodu technika żywienia.
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, w ramach której:
- nauczysz się oceniać sposób żywienia ludzi,
- będziesz znał wpływ składników odżywczych na organizm człowieka,
- zaplanujesz prawidłowo sposób żywienia dla wskazanej grupy,
- będziesz stosować w praktyce zasady żywienia dietetycznego i alternatywnego,
- będziesz umieć wskazywać błędy żywieniowe i je naprawiać,
- zaplanujesz produkcję gastronomiczną dla wskazanego zamówienia,
- wdrożysz odpowiednie systemy kontrolne do planowanej produkcji gastronomicznej,
- nauczysz się opracowywać karty menu,
- będziesz wykonywać kalkulację cen potraw i napojów oraz rozliczać produkcję gastronomiczną,
- obsłużysz programy komputerowe do produkcji i rozliczeń GASTRO SZEF, GASTRO POS,
- poznasz różne zasady obsługi konsumenta,
- nauczysz się samodzielnie prowadzić i planować usługi gastronomiczne i cateringowe.
Czego dodatkowo cię nauczymy?
umiejętności baristycznych, czyli sporządzania kaw różnymi technikami i sposobami umiejętności barmańskich, czyli profesjonalnego przygotowywania napojów alkoholowych i bezalkoholowych z elementami dekoracyjnymi, wykonywania dekoracji metodą carvingu.
Kiedy i gdzie będziesz odbywać praktykę zawodową?
Miesięczne praktyki zawodowe zrealizujesz w trzeciej i czwartej klasie.
Możesz je odbyć na przykład: w otwartych zakładach gastronomicznych: kuchniach, przygotowalniach i salach obsługi konsumenta, w restauracjach, domach przyjęć, hotelach, pensjonatach oraz w zamkniętych zakładach gastronomicznych: stołówkach w szkole, przedszkolu, szpitalu. Również w ramach projektów unijnych w restauracjach krajów biorących udział w projekcie, np. Hiszpania, Francja, Włochy.
W jakich wycieczkach zawodowych możesz wziąć udział?
- Browar w Żywcu
- „Chlebowa Chata” w Brennej
- Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
- restauracje w Rybniku i okolicach
- Targi HORECA w Krakowie
Jakie przedmiotów zawodowych będziesz się uczyć?
technologia gastronomiczna
pracownia technologii gastronomicznej
carving
podstawy żywienia dietetycznego
zasady żywienia człowieka
planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
obsługa klientów w gastronomii
usługi gastronomiczne
wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
działalność gospodarcza w gastronomii
język obcy w gastronomii
Gdzie w przyszłości znajdziesz pracę?
restauracje
restauracje hotelowe
domy wczasowe i pensjonaty
nowoczesne stołówki pracownicze, np.: w biurowcach, bankach itp.
intendent w szkołach, przedszkolach, ośrodkach żywienia zamkniętego
stanowisko kierownika gastronomii w hotelu
stanowisko managera w firmie cateringowej
stanowisko kierownika restauracji w renomowanych hotelach
Obejrzyj film:
(Fot. Pexels)