TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Jakie zdobędziesz kwalifikacje?

Przygotowanie i wydawanie dań, w ramach której:

  • nauczysz się oceniać jakość produktów spożywczych,
  • będziesz wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać żywność,
  • będziesz umieć przetwarzać żywność,
  • poznasz i nauczysz się wykorzystywać różne techniki kulinarne,
  • będziesz prawidłowo przeprowadzać obróbki produktów,
  • nauczysz się profesjonalnie organizować stanowisko pracy,
  • obsłużysz profesjonalny sprzęt gastronomiczny,
  • będziesz samodzielnie przygotowywać różnorodne dania zimne, gorące, desery i napoje,
  • nauczysz się komponować własne dania,
  • udekorujesz potrawy i właściwie je wydasz,
  • nauczysz się przestrzegać zasad bezpiecznej i higienicznej pracy,
  • będziesz przestrzegać procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia podczas przygotowania dań,
  • poznasz język obcy zawodowy i umiejętnie go wykorzystasz w czasie pracy,
  • nauczysz się kreatywności, obowiązkowości, pracy w zespole, planowania i umiejętności radzenia sobie ze stresem,
  • poznasz etykę zawodu technika żywienia.

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, w ramach której:

  • nauczysz się oceniać sposób żywienia ludzi,
  • będziesz znał wpływ składników odżywczych na organizm człowieka,
  • zaplanujesz prawidłowo sposób żywienia dla wskazanej grupy,
  • będziesz stosować w praktyce zasady żywienia dietetycznego i alternatywnego,
  • będziesz umieć wskazywać błędy żywieniowe i je naprawiać,
  • zaplanujesz produkcję gastronomiczną dla wskazanego zamówienia,
  • wdrożysz odpowiednie systemy kontrolne do planowanej produkcji gastronomicznej,
  • nauczysz się opracowywać karty menu,
  • będziesz wykonywać kalkulację cen potraw i napojów oraz rozliczać produkcję gastronomiczną,
  • obsłużysz programy komputerowe do produkcji i rozliczeń GASTRO SZEF, GASTRO POS,
  • poznasz różne zasady obsługi konsumenta,
  • nauczysz się samodzielnie prowadzić i planować usługi gastronomiczne i cateringowe.

Czego dodatkowo cię nauczymy?
umiejętności baristycznych, czyli sporządzania kaw różnymi technikami i sposobami umiejętności barmańskich, czyli profesjonalnego przygotowywania napojów alkoholowych i bezalkoholowych z elementami dekoracyjnymi, wykonywania dekoracji metodą carvingu.

Kiedy i gdzie będziesz odbywać praktykę zawodową?
Miesięczne praktyki zawodowe zrealizujesz w trzeciej i czwartej klasie.
Możesz je odbyć na przykład: w otwartych zakładach gastronomicznych: kuchniach, przygotowalniach i salach obsługi konsumenta, w restauracjach, domach przyjęć, hotelach, pensjonatach oraz w zamkniętych zakładach gastronomicznych: stołówkach w szkole, przedszkolu, szpitalu. Również w ramach projektów unijnych w restauracjach krajów biorących udział w projekcie, np. Hiszpania, Francja, Włochy.

W jakich wycieczkach zawodowych możesz wziąć udział?

  • Browar w Żywcu
  • „Chlebowa Chata” w Brennej
  • Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
  • restauracje w Rybniku i okolicach
  • Targi HORECA w Krakowie

Jakie przedmiotów zawodowych będziesz się uczyć?
technologia gastronomiczna
pracownia technologii gastronomicznej
carving
podstawy żywienia dietetycznego
zasady żywienia człowieka
planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
obsługa klientów w gastronomii
usługi gastronomiczne
wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
działalność gospodarcza w gastronomii
język obcy w gastronomii

Gdzie w przyszłości znajdziesz pracę?
restauracje
restauracje hotelowe
domy wczasowe i pensjonaty
nowoczesne stołówki pracownicze, np.: w biurowcach, bankach itp.
intendent w szkołach, przedszkolach, ośrodkach żywienia zamkniętego
stanowisko kierownika gastronomii w hotelu
stanowisko managera w firmie cateringowej
stanowisko kierownika restauracji w renomowanych hotelach

Obejrzyj film:

(Fot. Pexels)