Autor

Bernadeta K.

Obchody Święta Niepodległości

8 listopada br. wysłuchaliśmy audycji okolicznościowej przygotowanej z okazji 101 rocznicy odzyskania niepodległości przez państwo polskie, którą utraciliśmy w wyniku trzeciego rozbioru z 1795 roku. Audycję wzbogaconą o pieśni patriotyczne przygotowały uczennice kl. 4 TCL – Julia Ludwikowska i Julia… Czytaj dalej →

Poznaj swoje prawa w pracy

5 listopada 2019 r odbył się w naszej szkole konkurs wiedzy o prawie pracy “Poznaj swoje prawa w pracy”. W etapie szkolnym konkursu uczestniczyło 65 uczniów. Bezkonkurencyjna okazała się Weronika Wagner z klasy 3 TCL, która zdobyła komplet punktów. O… Czytaj dalej →

Wycieczka przedmiotowa logistyków

W poniedziałek 4 listopada klasa 2TO wraz z wychowawcą udała się do firmy PURMO GROUP, największego światowego producenta grzejników, gdzie mogli od podszewki prześledzić cały proces produkcyjny grzejników. Pan Roman, pracownik firmy, oprowadził uczniów po całej linii produkcyjnej omawiając jej… Czytaj dalej →

Dzień Patrona Szkoły

24 października obchodziliśmy kolejny raz Dzień Patrona Szkoły. W tym roku myślą przewodnią było poznanie historii Powstań Śląskich. Część uczniów poznawała historię tych wydarzeń w Muzeum Śląskim w Katowicach i Muzeum Powstań Śląskich w Świętochłowicach. Inni uczniowie uczestniczyli w lekcji… Czytaj dalej →

Wrzesień i październik miesiącami integracji

Tradycją naszej szkoły jest organizowanie zajęć czy wyjazdów integracyjnych dla uczniów klas pierwszych. W tym roku szczególnie dużo takich zajęć się odbyło, ponieważ mamy aż 15 klas pierwszych. Integracja jest jedną z form służących wzmacnianiu środowiska wychowawczego szkoły. Organizowane spotkania,… Czytaj dalej →

IV edycja projektu Związku „Polskie Mięso” – „WYBIERAM WIEPRZOWINĘ”

22 października br. w naszej szkole została zrealizowana IV edycja projektu Związku „Polskie Mięso” – „WYBIERAM WIEPRZOWINĘ”. W tegorocznej edycji wzięły udział TYLKO 4 szkoły w Polsce (!) Część teoretyczną i praktyczną projektu przeprowadzili profesjonaliści z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka… Czytaj dalej →

Już niedługo w naszej szkole warsztaty z Marcinem Budynkiem!

Już w najbliższy wtorek w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku będzie realizowana IV edycja projektu związku „Polskie Mięso” – „WYBIERAM WIEPRZOWINĘ”. Projekt składa się z  profesjonalnego szkolenia dla uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa wieprzowego oraz przeprowadzenia… Czytaj dalej →

Honorowe Krwiodawstwo w ZSE-U

16 października br. zorganizowano kolejną Akcję Krwiodawstwa, w której wzięło udział 64 uczniów naszej szkoły i oddało 13.400 ml krwi pełnej. Pobieranie krwi przeprowadzone było przez wykwalifikowany personel medyczny w  Oddziale Terenowym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Rybniku, ul. Rudzka… Czytaj dalej →

Światowy Dzień Walki z Głodem

16 października co roku na całym świecie obchodzony jest  „Światowy Dzień Walki z Głodem”. Celem tego dnia jest uświadomienie społeczeństwu skali ubóstwa, która nie dotyczy wyłącznie krajów III świata, ale również Polski oraz skutków niedożywienia zwłaszcza wśród dzieci. Nasza szkoła… Czytaj dalej →

V Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich

9 października br. w naszej szkole odbył się etap szkolny V Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Handlowo-Menedżerskich. W eliminacjach wzięło udział 31 uczniów z klasy 4TCL, 3TB, 3THR, 3TCL, 2TB, 2TH. Program Olimpiady obejmował zagadnienia ogólne, uwzględniał zarówno wiedzę teoretyczną, jak… Czytaj dalej →