Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy
W roku szkolnym 2018/2019 w naszej szkole będzie realizowany kolejny projekt Unii Europejskiej “Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy” numer 2018-1-PL01-KA102-048102 ze środków PO WER „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” na zasadach Programu Erasmus + sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe.
W projekcie tym weźmie udział 55 uczniów (z klas o profilu technik ekonomista, technik organizacji reklamy, technik logistyk, technik handlowiec, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych), którzy będą mieli możliwość odbycia praktyk w Irlandii, Hiszpanii i we Włoszech. Działania projektowe potrwają 20 miesięcy.
Regulamin rekrutacji
“Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy” ze środków PO WER „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” na zasadach Programu Erasmus + sektor Kształcenie
i szkolenie zawodowe.
Tutaj możesz pobrać REGULAMIN REKRUTACJI
Lista zakwalifikowanych osób
Technik hotelarstwa
1 | Cichecka Patrycja 3TA |
2 | Figura Karolina 3TTG |
3 | Osumek Kamila 3TA |
4 | Książko Nicola 3TA |
5 | Niewrzoł Paulina 3TA |
6 | Sierny Wiktoria 3TTG |
7 | Gaszka Wiktoria 3TTG |
8 | Nawrot Julia 3TTG |
9 | Zawioła Gabriel 3TA |
10 | Buchalik Sonia 3TA |
11 | Surmacz Jagoda 3TA |
12 | Wagner Karolina 3TA |
13 | Dziuba Anna 3TTG |
14 | Menżyk Natalia 3TTG |
15 | Wieczorek Anna Rezerwa – 3TA |
16 | Kirszniak Julia Rezerwa – 3TA |
17 | Piontek Karolina Rezerwa – 3TA |
Technik żywienia i usług gastronomicznych
1 | Giermasińska Alicja 3TG |
2 | Baluch Dominika 3TG |
3 | Jendryszczyk Alicja 3TG |
4 | Wolny Sandra 3TG |
5 | Ganiek Beniamin 3TZ |
6 | Kuchnio Karolina 3TTG |
7 | Winiarska Natalia 3TG |
8 | Golubińska Zuzanna 3TZ |
9 | Łata Patrycja 3TZ |
10 | Hoszek Natalia 3TG |
11 | Łukasik Nikola 3TG |
12 | Cimek Julia 3TZ |
13 | Malinowski Eligiusz 3TZ |
14 | Iwaniuk Emilia 3TG |
15 | Hanisz Natalia Rezerwa 3TG |
16 | Błaszczyk Marta Rezerwa 3TG |
17 | Zielawski Jakub Rezerwa 3TZ |
Technik ekonomista – aktualizacja listy
1 | Badura Agnieszka 3TB |
2 | Chłodek Laura 3TB |
3 | Gronert Wiktoria 3TB |
4 | Lepiorz Wiktoria 3TB |
5 | Bombik Dżesika 3TB |
6 | Derdak Aleksandra 3TB |
7 | Fojcik Roksana 3TB |
8 | Nieużyta Krystian 3TB |
9 | Mrozek Zuzanna Rezerwa 3TCL |
10 | Pawliczek Justyna Rezerwa 3TCL |
Technik logistyk
1 | Brodawka Patrycja 3TL |
2 | Radzikowska Kamilla 3TL |
3 | Baran Natalia 3TL |
4 | Wala Karolina 3TL |
5 | Paleczny Roksana 3TL |
6 | Kąkol Anna 3TCL |
7 | Pukrowiec Emilia 3TL |
8 | Bogacka Nadia 3TL |
9 | Marzec Jakub Rezerwa 3TL |
10 | Maruszewski Piotr Rezerwa 3TL |
Technik organizacji reklamy – aktualizacja listy
1 | Rozmiarek Martyna 3TR |
2 | Skoczylas Mateusz 3TR |
3 | Klinder Wiktoria 3TR |
4 | Siedlaczek Bettina 3TR |
5 | Zdrzałka Aleksandra 3TR |
6 | Kciuk Alicja 3TR |
7 | Stajer Julia 3TR |
8 | Mikołajczyk Kamil 3TR |
9 | Wojaczek Patrycja Rezerwa – 3TR |
Technik handlowiec
1 | Szlauer Marcin 3THR |
2 | Czech Anna 3THR |
3 | Mańka Julia 3THR |
Wizyty przygotowawcze
W ramach realizacji projektu „Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy” odbyły się wizyty przygotowawcze. Celem było poznanie partnerów projektu: włoską firmę A ROCCA –A Project Consult oraz hiszpańską firmę Esmovia. Jednak najważniejszym celem tych wizyt było poznanie miejsc realizacji praktyk zawodowych oraz miejsc zakwaterowania uczestników. Pierwsza wizyta odbyła się w dniach 01- 03.12.2018 w miejscowości Barcellona Pozzo di Gotto na Sycili. Natomiast druga wizyta odbyła się w dniach 16-18.12.2018 w Walencji.
W ramach realizacji projektu „Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy” odbyła się wizyta przygotowawcza. Celem było poznanie kolejnego partnera projektu: irlandzką firmę Your International Training. Jednak najważniejszym celem tych wizyt było poznanie miejsca realizacji praktyk zawodowych oraz miejsc zakwaterowania uczestników. Wizyta odbyła się w dniach 02.02-05.02.2019 w miejscowości Youghal.
7 lutego 2019 r. uczniowie wyjeżdżający na praktyki zawodowe do Irlandii z klas kształcących się w zawodach technik ekonomista, technik logistyk, technik organizacji reklamy, technik handlowiec wzięli udział w spotkaniu dotyczącym kultury Irlandii, zasad odbywania praktyki zawodowej w przedsiębiorstwach irlandzkich. W trakcie spotkania zostały przedstawiona zasady funkcjonowania w rodzinach goszczących. Spotkanie zostało poprowadzone przez panią Patrycję Pilarek – dyrektora firmy Your International Training. Z firmą YIT współpracujemy w ramach realizacji praktyk zawodowych. W ramach projektu „Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy”
W ramach realizacji projektu „Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy” dnia 02.03.2019 wyjechały dwie pierwsze grupy do miejscowości Youghal w Irlandii. Wyjazd ma na celu realizację praktyki zawodowej. Pierwsza grupa to technik ekonomista pod opieką pani Ewy Kufel. Uczniowie ci będą realizować praktykę przez dwa tygodnie. Natomiast kolejna grupa to technik logistyk, technik handlowiec i technik organizacji reklamy pod opieką Joanny Liszka i Wojciecha Wilkonia. Uczniowie z tych klas będą realizować praktykę przez jeden miesiąc.
Dzień św. Patryka w Irlandii
17 marca uczniowie biorący udział w projekcie „Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy” wraz z opiekunami uczestniczyli w uroczystościach święta narodowego.
Główną atrakcją obchodów dnia patrona Irlandii jest tradycyjnie Parada Festiwalowa.
Przez centrum miasta Cork przeszły zespoły marszowe i grupy teatralne z całego świata.
Rybniczanie mogli przyglądać się temu niezwykłemu wydarzeniu i świętować wraz z Irlandczykami i turystami z wielu krajów.
Kolejne praktyki zagraniczne naszych uczniów
5 maja kolejna grupa uczniów realizujących projekt Erasmus + Power “Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy” wyruszyła na praktyki zagraniczne.
Pierwsza grupa 10 uczniów z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 4 hotelarzy wyruszyła do Walencji pod opieką Katarzyny Solis i Grażyny Kuli-Kobiałko.
Kolejna grupa 10 hotelarzy i 4 uczniów z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Iwony Plewnia i Dariusza Idzik wyruszyła na Sycylię
Praktyki zagraniczne – sprawozdanie
Uczniowie klas technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych realizowali praktykę zawodową w Hiszpanii i we Włoszech. Wyjazd odbył się w ramach projektu unijnego Erasmus + Power “Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy”.
14 przyszłych techników hotelarstwa szlifowało nowe umiejętności zawodowe w najlepszych hotelach w Walencji i na Sycylii. Natomiast umiejętności gastronomiczne doskonaliło 14 przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych w renomowanych restauracjach, także w tych, rekomendowanych przez Michelin (w tym, w restauracji “Llisa Negra” w Walencji posiadajacej trzy gwiazdki Michelin).
Oprócz obowiązków związanych z pracą w Hiszpanii i we Włoszech, młodzież poznawała także zabytki i kulturę kraju w którym przebywała. Obie grupy wzięły udział w kursach kulinarnych, w trakcie których poznały zasady przygotowania tradycyjnej paelli oraz potraw kuchni włoskiej. Młodzież uczestniczyła również w ciekawych wycieczkach, m.in. do Tindari i Marinello, na wulkan Etna, do Oceanarium i Bioparcu, a także wzięła udział w pokazie tańca flamenco. Umiejętności nabyte podczas tego pobytu, na pewno zaprocentują w przyszłości.
PODSUMOWANIE PROJEKTU
Erasmus + Power „Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy” jest największym projektem realizowanym dotychczas w naszej szkole, ponieważ wzięło w nim udział 55 uczniów ze wszystkich zawodów, aż w trzech krajach.
W marcu praktyki zawodowe realizowali uczniowie z następujących zawodów: technik ekonomista, technik organizacji reklamy, technik logistyk i technik handlowiec. Uczniowie realizowali praktykę zawodową w miejscowości Youghal w Irlandii.
Kolejni uczniowie zostali wysłani w maju do Walencji w Hiszpanii i na Sycylię we Włoszech. Na południu Europy praktykę realizowali uczniowie z technikum hotelarstwa i z technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Oprócz praktyk zawodowych uczniowie realizowali ciekawy program kulturowy w postaci wycieczek i kursów języka obcego. Dodatkowo „hotelarze” i „żywieniowcy” odbywali kurs gotowania regionalnych potraw. Oczywiście przed wyjazdem nasi uczniowie odbyli szereg dodatkowych zajęć, które miały na celu ułatwienie pobytu za granicą.
PREZENTACJE DO POBRANIA:
International Contact Seminar 2020 (2)
„Chowder, paella, a może tiramisu – kulinarne specjały w Ekonomiku”
10.03.2021 r. uczniowie klasy 3 TG w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość doskonalenia swoich zawodowych umiejętności w trakcie warsztatów kulinarnych z zakresu kuchni narodowych Irlandii, Hiszpanii i Włoch.
Uczniowie przygotowywali potrawy korzystając z przepisów książki kucharskiej opracowanej przez uczestników projektu „Praktyczne kształcenie mistrzów zawodu na europejskim rynku pracy”.