“Wyższy poziom gastronomii”
Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych z początkiem roku szkolnego 2018/2019 przystąpił do realizacji kolejnego projektu unijnego pt.: “Wyższy poziom gastronomii” w ramach konkursu RPSL.11.02.02-IZ.01-24-175/17, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 (oś priorytetowa: XI. Wzmocnienie potencjału edukacyjnego dla działania: 11.2. Dostosowanie oferty kształcenia zawodowego do potrzeb lokalnego rynku pracy – kształcenie zawodowe uczniów dla poddziałania: 11.2.2. Wsparcie szkolnictwa zawodowego – RIT).
W działaniach projektowych, które potrwają dwa lata, weźmie udział 80 uczniów technikum oraz 8 nauczycieli ZSE-U. Beneficjenci wezmą udział w szkoleniach gastronomicznych, językowych a także odbędą staże w zakładach pracy. Dodatkowo projekt umożliwi doposażenie pracowni zawodowych.
Najważniejszym celem projektu jest umożliwienie uczniom podwyższenia swoich zawodowych umiejętności, dzięki czemu będą bardziej atrakcyjni dla przyszłych pracodawców i odpowiadali potrzebom nowoczesnego rynku pracy.
Regulamin rekrutacji
We wrześniu 2018r. odbędzie się pierwsza rekrutacja do projektu „Wyższy poziom gastronomii”. Poniżej przedstawiamy regulamin, który określa zasady rekrutacji, w tym naboru Uczestników oraz zasady uczestnictwa w projekcie. Rekrutacja do projektu jest zamknięta i ogranicza się do uczniów klas II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarskiego w Zespole Szkół Ekonomiczno Usługowych w Rybniku.
Kliknij, aby pobrać REGULAMIN
Załącznik nr 1 DEKLARACJA UCZESTNICTWA W PROJEKCIE
Załącznik nr 2 OŚWIADCZENIA UCZESTNIKA
Załącznik nr 3 DANE UCZESTNIKA
Załącznik nr 4 UPOWAŻNIENIE DO PRZETWARZANIA DANYCH
REGULAMIN UCZESTNICTWA W PROJEKCIE
LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH DO PROJEKTU
„Wyższy poziom gastronomii”
w roku szkolnym 2018/2019
Technik hotelarstwa klasa 2
Lp. |
Nazwisko i imię |
Klasa |
1. | Kieś Paulina | 2TA |
2. | Kupczak-Krysiuk Wiktoria | 2TA |
3. | Nowicki Szymon | 2TA |
4. | Potocka Natalia | 2TA |
5. | Skiba Lidia | 2TA |
Technik hotelarstwa klasa 3
Lp. | Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Dudek Martyna | 3TA |
2. | Wieczorek Anna | 3TA |
3. | Broża Nikola | 3TTG |
4. | Pogocka Gabriela | 3TTG |
5. | Sadowska Jolanta | 3TTG |
Technik żywienia i usług gastronomicznych klasa 2
Lp. | Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Buchalik Paulina | 2TG |
2. | Hanusek Dominika | 2TG |
3. | Kozieł Magdalena | 2TG |
4. | Lach Magdalena | 2TG |
5. | Majcher Jakub | 2TG |
6. | Miksik Gabriela | 2TG |
7. | Orzeł Jessica | 2TG |
8. | Ratajczak Dorota | 2TG |
9. | Szczyrba Bernadeta | 2TG |
10. | Świtała Kacper | 2TG |
11. | Wójcik Klaudia | 2TG |
12. | Duda Wiktoria | 2TŻ |
13. | Helis Julia | 2TŻ |
14. | Hyła Tomasz | 2TŻ |
15. | Leśniok Michalina | 2TŻ |
16. | Malcharczyk Katarzyna | 2TŻ |
17. | Pyrtek Weronika | 2TŻ |
18. | Zalas Patryk | 2TŻ |
Technik żywienia i usług gastronomicznych klasa 3
Lp. | Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Baran Anna | 3TG |
2. | Jeszka Julianna | 3TG |
3. | Musiolik Julia | 3TG |
4. | Nowak Natalia | 3TG |
5. | Pander Katarzyna | 3TG |
6. | Foltyn Maciej | 3TŻ |
7. | Horny Katarzyna | 3TŻ |
8. | Jarocka Julia | 3TŻ |
9. | Kapol Dawid | 3TŻ |
10. | Kozik Danuta | 3TŻ |
11. | Groborz Natalia | 3TTG |
12. | Swiderska Magdalena | 3TTG |
LISTA REZERWOWA DO PROJEKTU
„Wyższy poziom gastronomii”
w roku szkolnym 2018/2019
Technik hotelarstwa klasa 2
Lp. | Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Palanica Natalia | 2TA |
2. | Warło Paulina | 2TA |
3. | Ciemięga Monika | 2TA |
Technik hotelarstwa klasa 3
Lp. | Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Woźniak Karolina | 3TA |
2. | Grzegorzyca Oliwia | 3TA |
Technik żywienia i usług gastronomicznych klasa 2
Lp. | Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Mentel Aleksandra | 2TŻ |
2. | Sowik Marta | 2TŻ |
3. | Żera Zuzanna | 2TG |
4. | Małek Gabriela | 2TG |
5. | Karolewicz Jakub | 2TŻ |
6. | Sęp Julia | 2TG |
7. | Sierpińska Nikola | 2TG |
Technik żywienia i usług gastronomicznych klasa 3
Lp. |
Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Jędrysik Kamil | 3TŻ |
2. | Fojcik Karolina | 3TG |
3. | Mika Kinga | 3TG |
4. | Wręga Weronika | 3TG |
DORADZTWO ZAWODOWE
W związku z realizacją projektu unijnego “Wyższy poziom gastronomii” wszystkie zakwalifikowane do niego uczennice i uczniowie ZSE-U wzięli udział w prowadzonych przez specjalistów zajęciach z doradztwa zawodowego. Młodzież brała udział w spotkaniach zarówno grupowych jak i indywidualnych. Zapraszamy do fotorelacji.
CERTYFIKATY DLA MŁODZIEŻY
Uczniowie naszej szkoły otrzymali kolejne certyfikaty w związku udziałem w kursach w ramach projektu “Wyższy poziom gastronomii”, współfinansowanego ze środków EFS w ramach RPO Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.
Młodzież naszej szkoły podniosła swoje kwalifikacje w zakresie języka angielskiego branżowego, wzięła również udział w kursie cukierniczym. barmańskim,sommelierskim, baristycznym a także w kursie “Nowoczesne technologie w gastronomii”.
KURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO BRANŻOWEGO NA POZIOMIE ROZSZERZONYM
Kurs języka angielskiego branżowego na poziomie rozszerzonym trwał od 24 listopada do 15 grudnia. W zajęciach wzięło udział 10 beneficjentów projektu ” Wyższy poziom gastronomii”.
Uczniowie pogłębili swoją wiedzę w zakresie obsługi hotelowej. Poruszali min. tematy dotyczące listu motywacyjnego, rozmowy o pracę, procedury rejestracji gościa indywidualnego oraz grupowego w hotelu, procedury wymeldowania oraz rozliczenia gościa indywidualnego i grupowego w hotelu, zasad bezpieczeństwa oraz higieny pracy w hotelu. Młodzież ćwiczyła słownictwo oraz wypełnianie dokumentacji hotelowej w języku angielskim.
Podczas warsztatów barmańskich młodzież zapoznała się z nowoczesnymi trendami w mieszaniu koktajli, shake’owała, blendowała, stirowała i mudlerowała. Ogrom wiedzy i mnóstwo przyjemnej praktyki.
Równie fascynujące okazały się warsztaty baristyczne podczas których uczniowie zagłębili tajniki wiedzy o gatunkach kawy, ekspresach i obsłudze klienta. Przyrządzali różne kawy również te artystyczne.
Podczas Kursu Sommelierskiego młodzież dowiedziała się nie tylko czym jest enologia, co różni poszczególne wina, ich szczepy i jak czytać etykietę na butelce. Poznali również proces i cel dekantacji, zasady produkcji i przechowywania różnych win. Młodzież otwierała i serwowała wina odpowiednio dobierając je do potraw. Zgłębiła w ten sposób swoje umiejętności i wiedzę winiarską.
Produkcją pralin i czekoladek oraz tortów angielskich i tradycyjnych od podstaw młodzież zajmowała się podczas kursu cukierniczego.
Z kolei spektakularną „zabawę” z nitro młodzież wykorzystała podczas warsztatów „Nowoczesne technologie w gastronomii”. Obcowanie z cieczą przy -195,8ºC było niesamowite. Młodzież zapoznała się min. ze sferyfikacją, tworzeniem pianek, metodą sous vide oraz food designe.
LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH DO PROJEKTU
„Wyższy poziom gastronomii” w roku szkolnym 2019/2020
Technik hotelarstwa klasa 2
Lp. | Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Bałuch Agnieszka | 2TA |
2. | Sobik Patrycja | 2TA |
3. | Uliarczyk Julita | 2TA |
4. | Czerny Oliwia | 2TA |
5. | Dobosz Paulina | 2TA |
6. | Kędzierska Izabela | 2TA |
7. | Lasończyk Wiktoria | 2TA |
8. | Nahlik Ewelina | 2TA |
9. | Juszko Daria | 2TA |
10. | Grzegoszczyk Karolina | 2TA |
Technik żywienia i usług gastronomicznych klasa 2
Lp. | Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Filusz Szymon | 2TŻ |
2. | Dziwoki Julia | 2TŻ |
3. | Dobreniuk Julia | 2TŻ |
4. | Klimczak Wiktoria | 2TG |
5. | Modzelewska Agata | 2TG |
6. | Fukała Julia | 2TŻ |
7. | Kulig Patrycja | 2TŻ |
8. | Misala Julia | 2TG |
9. | Przeliorz Dorota | 2TG |
10. | Drożdżok Adam | 2TŻ |
11. | Kąsek Klaudia | 2TŻ |
12. | Kuśka Kamila | 2TŻ |
13. | Miechowska Wiktoria | 2TG |
14. | Stankiewicz Aleksandra | 2TG |
15. | Szymała Roksana | 2TŻ |
16. | Piecha Kacper | 2TŻ |
17. | Starościak Wiktoria | 2TG |
18. | Raj Jolanta | 2TG |
19. | Pałyga Daria | 2TŻ |
20. | Żyrek Nikola | 2TG |
21. | Jankowska Katarzyna | 2TG |
22. | Wydra Daniel | 2TG |
Technik żywienia i usług gastronomicznych klasa 3
Lp. | Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Ogorzałek Wiktoria | 3TG |
2. | Kozub Kamila | 3TG |
3. | Łuczkiewicz Julia | 3TŻ |
4. | Świerkosz Paulina | 3TG |
5. | Zajkowska Marta | 3TG |
6. | Bochynek Anna | 3TŻ |
7. | Podolak Zofia | 3TŻ |
8. | Tomczak Paulina | 3TŻ |
LISTA OSÓB REZERWOWYCH
Lp. | Nazwisko i imię | Klasa |
1. | Franczuk Roksana | 2TA |
2. | Sokołowicz Marta | 2TA |
3. | Bućko Kacper | 2TG |
4. | Kaczmarek Wiktoria | 2TŻ |
5. | Ruś Wiktoria | 2TG |
6. | Winkler Anna | 2TŻ |
7. | Weiner Weronika | 2TŻ |
8. | Zabieglińska Nikola | 3TG |
9. | Sokołowski Filip | 3TŻ |
DORADZTWO ZAWODOWE
Tuz po rekrutacji do projektu “Wyższy Poziom Gastronomii” wszyscy zakwalifikowani wzięli udział w doradztwie zawodowym. Zajęcia podobnie jak w roku poprzednim odbywały się zarówno indywidualnie jak i w grupach.
Rezultatem zajęć było min. przypisanie poszczególnych osób do odpowiadających im kursów.
KURS NOWOCZESNYCH TECHNIK KULINARNYCH
Realizując projekt EFS „Wyższy poziom gastronomii” uczniowie naszej szkoły wzięli udział w kursie na temat nowoczesnych technik kulinarnych.
Kuchnia kreatywna, modernistyczna, molekularna to wykorzystanie wiedzy naukowej na temat gotowania, której celem jest otrzymanie czystych, oryginalnych smaków nietypowymi sposobami w nietypowych połączeniach i serwowanie ich w zaskakujących formach.
Podczas zajęć teoretycznych i praktycznych młodzież zgłębiła wiedzę na temat sferyfikacji, metody sous-vide, kompresowania, emulsyfikacji, żelowania, produkcji pianek, zastosowania ciekłego azotu. Stosowała zarówno dobrze znane surowce jak i te brzmiące bardziej obco np. alginian sodu, mleczan wapnia czy glukonolaktan wapnia.
Od podstaw sporządzała wiele ciekawych i bardzo smacznych potraw min.: carpaccio z kaczki z kompresowanym burakiem, marynowaną cebulą i szpinakowym kawiorem, chipsy z pietruszki przygotowane w ciekłym azocie, chłodnik z buraka z ravioli jogurtowym i żółtkiem sous vide, krem z wędzonego ziemniaka z chipsem z boczku i pianą chrzanową, kurczak sous vide z konfitowanym ziemniakiem truflowym z dodatkiem sosu serowego, jarmużu oraz żelu z białego wina, kompresowane warzywa, pianę limonkową i wiele innych. Był również deser czyli lody oraz sorbety różnych smaków wykonywane za pomocą ciekłego azotu.
Wszystkie tajniki kuchni przekazywał utalentowany i doświadczony kucharz Mateusz Płodzień, sous-chef restauracji czterogwiazdkowego hotelu Sokół Wellness & SPA w Łańcucie.
KURS CUKIERNICZY
Kolejny kurs, kolejne umiejętności zdobyte przez uczniów ZSE-U zakwalifikowanych do projektu „Wyższy poziom gastronomii”.
Tym razem młodzież pozyskała wiedzę cukierniczą na temat wypieku ciast, przygotowania kremów, masy cukrowej, tortów.
Pod okiem mistrza cukiernictwa wykonywali torty w stylu angielskim i tradycyjnym na różne okoliczności. Nauczyli się techniki temperowania czekolady, wytwarzali praliny z białej i gorzkiej czekolady, a także czekolady smakowe. Powstawały m.in. mini torciki Pavlova oraz monodesery.
Było twórczo i mega słodko;).
KURS SOMMELIERSKI
Zawód Sommeliera jest w Polsce wciąż niszową profesją. Z biegiem czasu eksperci w tej dziedzinie stają się co raz bardziej pożądani w restauracjach i hotelach, dlatego młodzież ZSE-U szkoliła się w tym kierunku w ramach projektu EFS „Wyższy poziom gastronomii”.
Kim właściwie jest sommelier? To znawca wina – osoba, dla której świat wina nie ma tajemnic. Sommelier zna wielowiekową historię tego trunku, tajniki produkcji, winiarskie regiony, marki i roczniki wina. Bazując na swojej wiedzy potrafi doradzić wybór właściwego wina, zaprezentować je i odpowiednio dobrać do menu. Podczas kursu uczniowie przyswoili wiedzę teoretyczną na temat historii wina, uprawy winnej latorośli i produkcji wina; charakteryzowali poszczególne szczepy win i omawiali zasady łączenia win z potrawami. W trakcie zajęć praktycznych ćwiczyli serwis win cichych i musujących. Odbyła się również degustacja analityczna wyselekcjonowanych, różnorodnych trunków zarówno z tzw. “starej europy ” jak i świata. To było fantastyczne doświadczenie, które z pewnością uatrakcyjni CV naszych uczniów.
KURS BARMAŃSKI
Dzięki realizacji projektu “Wyższy poziom gastronomii” uczniowie naszej szkoły biorą udział w kolejnym w tym roku szkolnym kursie, kursie BARMAŃSKIM.
Młodzież bierze udział w zajęciach teoretycznych i praktycznych. Zapoznają się ze sprzętem, szkłem i metodami wykonywania napojów mieszanych, aspektami pracy za barem, które mogą się przydać w dalszym kształceniu zawodowym.
Pod okiem jednego z najlepszych barmanów, uczą się przygotowywać i serwować drinki alkoholowe i bezalkoholowe, wykonywać dekoracje oraz posługiwać się narzędziami technicznymi np. typu shaker.
Gratulujemy uczestnikom i zapraszamy do fotorelacji.
https://www.facebook.com/wyzszypoziom.gastronomii
To ekspert w dziedzinie profesjonalnego przyrządzania kawy. Musi on nie tylko zrobić perfekcyjne espresso czy spienić mleko, ale również tworzyć wiele napojów kawowych oraz zajmować się konserwacją sprzętu. Profesjonalny barista dodaje restauracji czy kawiarni prestiżu.
Dlatego ZSE-U kolejny raz umożliwił swoim uczniom udział w KURSIE BARISTYCZNYM dzięki projektowi „Wyższy poziom gastronomii” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Młodzież wzięła udział w zajęciach teoretycznych i praktycznych pogłębiając naukę o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzenia i profesjonalnym sprzęcie. Podczas kursu zaparzono hektolitry kawy. Zgłębiono również Latte art czyli umiejętności zdobienia napojów kawowych tak, aby napój nie tylko zachwycał smakiem, ale i przyciągał wzrok.
Każdy z 30 kursantów otrzyma certyfikat, który będzie potwierdzeniem zdobycia określonej wiedzy i umiejętności. Uzyskanie dodatkowych kwalifikacji z pewnością przyda się w przyszłej pracy zawodowej.
Gratulujemy uczestnikom i zapraszamy do fotorelacji.
https://www.facebook.com/wyzszypoziom.gastronomii
ZAKOŃCZENIE STAŻY PROJEKTU
W lipcu zakończyliśmy kolejny etap stażowy projektu unijnego „Wyższy poziom gastronomii”.
W tym roku szkolnym z szansy sprawdzenia się w pracy na konkretnym stanowisku, poznania nowego miejsca pracy i zdobycia cennego doświadczenia skorzystało aż 20 uczniów ZSE-U.
W ramach odbywania stażu młodzież technikum żywienia i usług gastronomicznych nabyła nie tylko umiejętności praktyczne niezbędne do wykonywania pracy w zawodzie, ale otrzymała również stypendium stażowe.
150 godzin młodzież realizowała w restauracjach:
– „Inowino”
– „Nobles”
– „Biały dom” oraz
– „Tarasowa”.
Pracodawcom dziękujemy za współpracę i fantastyczną atmosferę.