Akredytacja Erasmusa
Projekt Erasmusa o nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 jest działaniem powstałym w ramach1-go roku akredytacji, w akcji pierwszej: mobilność osób uczących się i pracowników w dziedzinie kształcenia i szkolenia zawodowego. Przyznana Zespołowi Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku akredytacja o numerze 2023-1-PL01-KA120-VET-000190708 obejmuje 3 lata – od 2024 do 2027 roku. W każdym roku szkolnym zostaną zaplanowane mobilności międzynarodowe uczniów z klas o różnych profilach kształcenia. Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 obejmuje następujące działania:
1. Mobilność kadry: obserwacja pracy, tzw. job shadowing. W ramach tego działania 1 nauczyciel zawodu wyjedzie w roku 2025 do Malagi w celu obserwacji praktyk i metod pracy w hiszpańskim przedsiębiorstwie. Czas pobytu: 7 dni.
2. Mobilność osób uczących się: w ramach tego działania planuje się wyjazd na czterotygodniowe praktyki zawodowe trzech grup uczniów z różnych kierunków zawodowych:
- marzec 2025, Hiszpania: klasa 4 o profilu technik hotelarz – 4 uczniów plus opiekun
- maj 2025, Mazamet (Francja): klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych – 6 uczniów plus opiekun
- maj 2025, Hiszpania: klasy 4 o profilu technik logistyk – 6 uczniów plus opiekun.
Uwaga klasy: 3 TŻP, 3TGP, 4TGP, 4TLP, 4TOP i 4TAP!
Oto ważne daty w procesie rekrutacji do projektu nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 realizowanego w ramach akredytacji Erasmusa. Projekt dotyczy wyjazdu na miesięczne praktyki do Hiszpanii i Francji.
08.10.24 (wtorek) – spotkanie informacyjne dla klas: 3 TŻP, 3TGP, 4TGP. Sala teatralna, 10:35-11:20
09.10.24 (środa) – spotkanie informacyjne dla klas: 4TAP, 4TLP, 4TOP. Sala teatralna, 10:35-11:20
15.10.24 – publikacja regulaminu rekrutacji, zseu.pl, zakładka projekty – projekty EU – projekty w trakcie realizacji – Akredytacja Erasmusa
04.11.24-18.11.24 – rekrutacja
26.11.24 – wyniki rekrutacji, publikacja listy uczestników i listy rezerwowej, zseu.pl – zakładka projekty – projekty EU – projekty w trakcie realizacji – Akredytacja Erasmusa
JOB SHADOWNIG – REKRUTACJA!
15 października rozpoczyna się proces rekrutacji kadry szkolnej do udziału w projekcie o nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 realizowanego w ramach akredytacji Erasmusa (rok 2023) w akcji 1: Mobilność uczniów i kadry szkolnej. Projekt polega na obserwacji metod pracy (job shadowing) w zagranicznych przedsiębiorstwach podczas tygodniowego pobytu w Maladze, w Hiszpanii. Wyjazd odbędzie w terminie od 5 maja do 12 maja 2025 roku.
Projekt jest finansowany z funduszy Unii Europejskiej. W projekcie mogą wziąć udział nauczyciele przedmiotów zawodowych oraz nauczyciele języka obcego zawodowego. Wsparciem zostanie objęty jeden nauczyciel.
Formularz zgłoszeniowy można składać od 15 października do 8 listopada u koordynatora projektu, pani Anny Górki, lub w przypadku jej nieobecności, u pani wicedyrektor, pani mgr inż. Barbary Wilkoławskiej.
Zapraszamy do udziału w rekrutacji.
UCZNIOWIE KLAS 4TAP, 4TGP, 3TŻP, 3TGP, 4TLP, 4TOP – REKRUTACJA!
4 listopada rozpoczyna się proces rekrutacji uczniów do udziału w projekcie o nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 realizowanego w ramach akredytacji Erasmusa (rok 2023) w akcji 1: Mobilność uczniów i kadry szkolnej. W ramach projektu uczniowie odbędą praktyki zawodowe w restauracjach w Mazamet (Francja) i hotelach oraz przedsiębiorstwach w Maladze (Hiszpania).
Projekt jest finansowany z funduszy Unii Europejskiej.
Formularz zgłoszeniowy można składać od 4 do 18 listopada u koordynatora projektu, pani Anny Górki, lub w przypadku jej nieobecności, u pani Ewy Kufel i pana Dariusza Idzika.
Zapraszamy do udziału w rekrutacji.
Pliki do pobrania:
1) NAUCZYCIEL FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
2) NAUCZYCIEL REGULAMIN REKRUTACJI JOB SHADOWING
3) UCZEŃ NIEPEŁNOLETNI FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
4) UCZEŃ PEŁNOTLETNI FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
Lista przyjętych do udziału w projekcie realizowanego w ramach akredytacji Erasmusa nr 2023-1-PL01-KA120-VET-000190708. Nr projektu: 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227
TECHNIK HOTELARSTWA – MALAGA, TERMIN PRAKTYK: 17.03.2025 – 11.04.2025
Lista główna:
1. Aleksandra Majer
2. Anna Chryczyk
3. Ksawery Kabut
4. Anna Włodarska
Lista rezerwowa:
1. Jakub Limarowski
2. Julia Raźniak
TECHNIK LOGISTYK – MALAGA, TERMIN PRAKTYK: 05.05.2025 – 30.05.2025
Lista główna:
1. Wiktoria Ostasiuk
2. Paweł Podleśny
3. Alicja Arciszuk
4. Dorota Święcicka
5. Kacper Jadczyk
6. Marcin Rzepka
7. Alan Marciński
Lista rezerwowa:
1. Patrycja Siedlaczek
2. Daniel Ziółkowski
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – MAZAMET, TERMIN PRAKTYK: 05.05.2025 – 30.05.2025
Lista główna:
1. Kinga Koleśnicka
2. Tatiana Pikulicka
3. Oliwa Widerska
4. Karolina Burian
5. Martyna Flak
6. Nadia Błaszczyk
Lista rezerwowa:
1. Jakub Zemla
2. Dawid Buch
Zajęcia przygotowawcze:
Harmonogram zajęć przygotowawczych w roku 2024/2025. Terminy zajęć mogą ulec zmianie na skutek okoliczności nieprzewidzianych, np. L4 nauczyciela prowadzącego, zmiany planu, czy innych nagłych wydarzeń.
styczeń:
13.01.2025 15:50 – 17:20 BHP i 1 pomoc (2 lekcje), sala 101D; technik logistyk, technik hotelarstwa, technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych (wszystkie klasy). Prowadząca: Joanna Liszka
18.01.2025 9:00 – 11:15 język hiszpański (3 lekcje), Teams; technik logistyk i technik hotelarstwa oraz nauczyciel z job shadowing. Prowadząca: Anna Lewandowska
luty:
01.02.2025 9:00 – 11:15 język hiszpański (3 lekcje), Teams; technik logistyk i technik hotelarstwa oraz nauczyciel z job shadowing. Prowadząca: Anna Lewandowska
08.02.2025 9:30 – 11:00 przygotowanie kulturowe (2 lekcje), Teams; technik logistyk i technik hotelarstwa oraz nauczyciel z job shadowing. Prowadząca: Anna Lewandowska
marzec:
08.03.2025 10:00 – 12:15 doradztwo zawodowe (3 lekcje), Teams; technik logistyk, technik hotelarstwa, technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych (wszystkie klasy). Prowadząca: Joanna Białas
11.03.2025, 18.03.2025, 25.03.2025 (wtorki) 17:00 -18:30 – po 2 godziny lekcyjne (1,5h) język francuski, Teams; technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych. Prowadząca: Sabina Surma
13.03.2025 – zajęcia z psychologiem 17:00 – 17:45, Teams; technik hotelarstwa. Prowadzący: Kevin Malgrab
UWAGA!
nowy termin zajęć: 13.03.2025 – zajęcia z psychologiem 17:00 – 17:45, Teams; technik hotelarstwa. Prowadzący: Kevin Malgrab
kwiecień
01.04.2025 17:00 -18:30 – 2 lekcje (1,5h) przygotowanie kulturowe, Teams; technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych. Prowadząca: Sabina Surma
14.04.2025 – zajęcia z psychologiem 17:00 – 17:45, Teams; technik hotelarstwa. Prowadzący: Kevin Malgrab
25.04.2025 – zajęcia z psychologiem 17:00 – 17:45, Teams; technik logistyk i technik żywienia i usług gastronomicznych. Prowadzący: Kevin Malgrab
czerwiec
Uwaga! Zmiana!
02.06.2025 – zajęcia z psychologiem 17:00 – 17:45, Teams; technik logistyk i technik żywienia i usług gastronomicznych. Prowadzący: Kevin Malgrab
Finał praktyk technika hotelarstwa w Maladze!
Praktyki w Maladze czterech uczniów z klasy 4TAP o profilu technik hotelarstwa dobiegły końca. Praktyki realizowane były w ramach przyznanej szkole Akredytacji Erasmusa, nr projektu: 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227. Za naszymi uczniami miesiąc niezwykłej przygody, nie tylko zawodowej, ale również życiowej. Nasi uczniowie odbywali praktykę pod czujnym okiem przełożonych w prestiżowym hotelu Ilunion Fuerginola, położonym na plaży. Młodzież wykazała się wysokimi umiejętnościami zawodowymi i językowymi, które miała okazję udoskonalić w praktyce. Ważnym elementem pobytu była dbałość o środowisko, w ramach której uczniowie poruszali się codziennie pociągiem elektrycznym na miejsce praktyk. Czas wolny upływał na poznawaniu pięknej Andaluzji. Młodzież spacerowała kanionami Caminito del Rey, podziwiała imponujący wąwóz El Tajo oraz jedną z najstarszych w Hiszpanii aren walk byków w Rondzie. Nasi uczniowie pili andaluzyjską kawę pod wiszącymi skałami w Setenil oraz chłonęli zapierające dech w piersiach widoki z historycznych fortyfikacji Alcazaby i zamku Giblarfaro. W ostatnim dniu stażu uczniowie otrzymali certyfikaty wydane przez szkołę pośredniczącą w organizacji praktyk Carlos V Education, które potwierdzają nabyte przez nich praktyczne umiejętności. Potem był czas na pożegnanie z morzem i piękna zatoką Malagi. To był czas praktycznej nauki zawodu, ale także lekcja zarówno samodzielności jak i pracy zespołowej oraz trening siły charakteru, z którego młodzież znakomicie zdała egzamin. 12 kwietnia uczniowie wraz z opiekunem wylatują w kierunku Polski wraz ze wspomnieniami zjawiskowej Andaluzji, które na długo pozostaną w ich sercach.
Zagraniczne praktyki zawodowe naszych uczniów w projekcie nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 w akredytacji Erasmusa na lata 2024 – 2027 dobiegły końca. 31 maja grupa 7 logistyków odbywających praktyki w hiszpańskiej Maladze oraz 6 uczennic z profilu technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych praktykujących w Mazamet we Francji szczęśliwie dotarła do Rybnika. Powrócili uśmiechnięci, opaleni i pełni wspomnień. Obie grupy udoskonaliły kompetencje zawodowe. Logistycy praktykowali w logistycznych przedsiębiorstwach i zdobywali najwyższe oceny swoich działań. Byli zintegrowaną i pozytywną grupą cieszącą się urokami słonecznej Malagi. W pełni wykorzystali swój pobyt, zwiedzając okolicę – wędrując szlakiem Caminito del Rey, zwiedzając muzea, m in. Museo Ruso, jaskinię Cueva del Tesoro oraz twierdzę Giblarfaro i Alcazaba oraz plażując na pięknych plażach Andaluzji. Zawarli nowe znajomości, ćwiczyli kompetencje językowe. Malagę pożegnali podziwiając ostatni raz razem wschód słońca.
Grupa z profilu gastronomicznego równie godnie reprezentowała naszą szkołę. Uczennice wykazały się wysokimi umiejętnościami zawodowymi pracując w restauracjach francuskich, gdzie udoskonaliły swoje umiejętności z zakresu przygotowywania dań kuchni francuskiej. Dziewczyny podbiły serca francuskich restauratorów swym pogodnym sposobem bycia, profesjonalizmem i chęcią nauki. Grupa cieszyła się pobytem na południu Francji, zwiedzała Carcassone, Tuluzę i okoliczne malownicze zakątki. Plażowała nad Morzem Śródziemnym i zawierała przyjaźnie, rozmawiając w języku angielskim i francuskim. Szkoła Lycée Professionnel Hôtelier de Mazamet zagwarantowała naszej grupie najwyższy poziom opieki, zapewniając wygodne zakwaterowanie i oczywiście miejsca praktyk w renomowanych restauracjach. W czasie pobytu uczennice wraz opiekunkami zorganizowały Dzień Polski, który przejdzie do historii Mazamet, jako barwna i profesjonalnie zorganizowana impreza pokazująca śląskie tradycje kulinarne i folklorystyczne. Nasze praktykantki wzięły również udział w konferencji dla branży gastronomicznej w ramach akredytacji Erasmus+ w sektorze VET online, gdzie dzieliły się doświadczeniami zawodowymi z pobytu w Mazamet. Ich wystąpień wysłuchali przedstawiciele szkół zawodowych i pracodawców z sektora gastronomicznego z całej Polski. Ich pobyt został zakwalifikowany przez Agencję Narodowa jako działanie noszące znamiona tzw. dobrych praktyk, co jest znacznym wyróżnieniem dla naszej szkoły.
Podsumowując, cieszymy się z sukcesu naszych uczniów: z profilu technik hotelarstwa z klasy 4TAP, technika logistyki z klas 4TLP i 4 TOP oraz technika organizacji żywienia i usług gastronomicznych z klas 4TGP, 3TŻP i 3TGP. Równolegle cieszymy się z udanego pobytu naszej nauczycielki przedmiotów z branży TSL w Maladze w ramach projektu job shadowing, który był ciekawym i wymagającym merytorycznie doświadczeniem, który wzbogaci warsztat pracy naszych nauczycieli zawodu z branży transportowo-logistyczno-spedycyjnej. Wszystkim naszym uczestnikom projektu życzymy dalszych sukcesów na drodze zawodowej.