Projekt Erasmusa o nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 jest działaniem powstałym w ramach1-go roku akredytacji, w akcji pierwszej: mobilność osób uczących się i pracowników w dziedzinie kształcenia i szkolenia zawodowego. Przyznana Zespołowi Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku akredytacja o numerze 2023-1-PL01-KA120-VET-000190708 obejmuje 3 lata – od 2024 do 2027 roku. W każdym roku szkolnym zostaną zaplanowane mobilności międzynarodowe uczniów z klas o różnych profilach kształcenia. Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 obejmuje następujące działania:

1.     Mobilność kadry: obserwacja pracy, tzw. job shadowing. W ramach tego działania 1 nauczyciel zawodu wyjedzie w roku 2025 do Malagi w celu obserwacji praktyk i metod pracy w hiszpańskim przedsiębiorstwie. Czas pobytu: 7 dni.

2.     Mobilność osób uczących się: w ramach tego działania planuje się wyjazd na czterotygodniowe praktyki zawodowe trzech grup uczniów z różnych kierunków zawodowych:

  •      marzec 2025, Hiszpania: klasa 4 o profilu technik hotelarz – 4 uczniów plus opiekun
  •      maj 2025, Mazamet (Francja): klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych – 6 uczniów plus opiekun
  •      maj 2025, Hiszpania: klasy 4 o profilu technik logistyk – 6 uczniów plus opiekun.

Uwaga klasy: 3 TŻP, 3TGP, 4TGP, 4TLP, 4TOP i 4TAP!

Oto ważne daty w procesie rekrutacji do projektu nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 realizowanego w ramach akredytacji Erasmusa. Projekt dotyczy wyjazdu na miesięczne praktyki do Hiszpanii i Francji.

08.10.24 (wtorek) – spotkanie informacyjne dla klas: 3 TŻP, 3TGP, 4TGP. Sala teatralna, 10:35-11:20

09.10.24 (środa) – spotkanie informacyjne dla klas: 4TAP, 4TLP, 4TOP. Sala teatralna, 10:35-11:20

15.10.24 – publikacja regulaminu rekrutacji, zseu.pl, zakładka projekty – projekty EU – projekty w trakcie realizacji – Akredytacja Erasmusa

04.11.24-18.11.24 – rekrutacja

26.11.24 – wyniki rekrutacji, publikacja listy uczestników i listy rezerwowej, zseu.pl – zakładka projekty – projekty EU – projekty w trakcie realizacji – Akredytacja Erasmusa

 

JOB SHADOWNIG – REKRUTACJA!

15 października rozpoczyna się proces rekrutacji kadry szkolnej do udziału w projekcie o nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 realizowanego w ramach akredytacji Erasmusa (rok 2023) w akcji 1: Mobilność uczniów i kadry szkolnej. Projekt polega na obserwacji metod pracy (job shadowing) w zagranicznych przedsiębiorstwach podczas tygodniowego pobytu w Maladze, w Hiszpanii. Wyjazd odbędzie w terminie od 5 maja do 12 maja 2025 roku.

Projekt jest finansowany z funduszy Unii Europejskiej. W projekcie mogą wziąć udział nauczyciele przedmiotów zawodowych oraz nauczyciele języka obcego zawodowego. Wsparciem zostanie objęty jeden nauczyciel.

Formularz zgłoszeniowy można składać od 15 października do 8 listopada u koordynatora projektu, pani Anny Górki, lub w przypadku jej nieobecności, u pani wicedyrektor, pani mgr inż. Barbary Wilkoławskiej.

Zapraszamy do udziału w rekrutacji.

 

UCZNIOWIE KLAS 4TAP, 4TGP, 3TŻP, 3TGP, 4TLP, 4TOP – REKRUTACJA!

4 listopada rozpoczyna się proces rekrutacji uczniów do udziału w projekcie o nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227 realizowanego w ramach akredytacji Erasmusa (rok 2023) w akcji 1: Mobilność uczniów i kadry szkolnej. W ramach projektu uczniowie odbędą praktyki zawodowe w restauracjach w Mazamet (Francja) i hotelach oraz przedsiębiorstwach w Maladze (Hiszpania).

Projekt jest finansowany z funduszy Unii Europejskiej.

Formularz zgłoszeniowy można składać od 4 do 18 listopada u koordynatora projektu, pani Anny Górki, lub w przypadku jej nieobecności, u pani Ewy Kufel i pana Dariusza Idzika.

Zapraszamy do udziału w rekrutacji.

Pliki do pobrania:

1) NAUCZYCIEL FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

2) NAUCZYCIEL REGULAMIN REKRUTACJI JOB SHADOWING

3) UCZEŃ NIEPEŁNOLETNI FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

4) UCZEŃ PEŁNOTLETNI FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

5) UCZEŃ REGULAMIN REKRUTACJI

6) REGULAMIN WYBORU OPIEKUNA

 

Lista przyjętych do udziału w projekcie realizowanego w ramach akredytacji Erasmusa nr 2023-1-PL01-KA120-VET-000190708. Nr projektu: 2024-1-PL01-KA121-VET-000209227

TECHNIK HOTELARSTWA – MALAGA, TERMIN PRAKTYK: 17.03.2025 – 11.04.2025

Lista główna:

1.     Aleksandra Majer

2.     Anna Chryczyk

3.     Ksawery Kabut

4.     Anna Włodarska

Lista rezerwowa:

1.     Jakub Limarowski

2.     Julia Raźniak

 

TECHNIK LOGISTYK – MALAGA, TERMIN PRAKTYK: 05.05.2025 – 30.05.2025

Lista główna:

1.     Wiktoria Ostasiuk

2.     Paweł Podleśny

3.     Alicja Arciszuk

4.     Dorota Święcicka

5.     Kacper Jadczyk

6.     Marcin Rzepka

Lista rezerwowa:

1.     Alan Marciński

2.     Patrycja Siedlaczek

3.     Daniel Ziółkowski

 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – MAZAMET, TERMIN PRAKTYK: 05.05.2025 – 30.05.2025

Lista główna:

1.     Kinga Koleśnicka

2.     Tatiana Pikulicka

3.     Oliwa Widerska

4.     Karolina Burian

5.     Martyna Flak

6.     Nadia Błaszczyk

Lista rezerwowa:

1.     Jakub Zemla

2.     Dawid Buch

 

Zajęcia przygotowawcze:

Harmonogram zajęć przygotowawczych w roku 2024/2025. Terminy zajęć mogą ulec zmianie na skutek okoliczności nieprzewidzianych, np. L4 nauczyciela prowadzącego, zmiany planu, czy innych nagłych wydarzeń.

styczeń:

13.01.2025 15:50 – 17:20 BHP i 1 pomoc (2 lekcje), sala 101D; technik logistyk, technik hotelarstwa, technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych (wszystkie klasy). Prowadząca: Joanna Liszka

18.01.2025 9:00 – 11:15 język hiszpański (3 lekcje), Teams; technik logistyk i technik hotelarstwa oraz nauczyciel z job shadowing. Prowadząca: Anna Bartoniek-Lewandowska

luty:

01.02.2025 9:00 – 11:15 język hiszpański (3 lekcje), Teams; technik logistyk i technik hotelarstwa oraz nauczyciel z job shadowing. Prowadząca: Anna Bartoniek-Lewandowska

08.02.2025 9:30 – 11:00 przygotowanie kulturowe (2 lekcje), Teams; technik logistyk i technik hotelarstwa oraz nauczyciel z job shadowing. Prowadząca: Anna Bartoniek-Lewandowska

marzec:

08.03.2025 10:00 – 12:15 doradztwo zawodowe (3 lekcje), Teams; technik logistyk, technik hotelarstwa, technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych (wszystkie klasy). Prowadząca: Joanna Białas

11.03.2025, 18.03.2025, 25.03.2025 (wtorki) 17:00 lub 18:00 – po 2 godziny lekcyjne (1,5h) język francuski, Teams; technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych. Prowadząca: Sabina Surma

14.03.2025 – zajęcia z psychologiem 17:00 – 17:45, Teams; technik hotelarstwa. Prowadzący: Kevin Malgrab

kwiecień

01.04.2025 17:00 lub 18:00 – 2 lekcje (1,5h) przygotowanie kulturowe, Teams; technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych. Prowadząca: Sabina Surma

14.04.2025 – zajęcia z psychologiem 17:00 – 17:45, Teams; technik hotelarstwa. Prowadzący: Kevin Malgrab

25.04.2025 – zajęcia z psychologiem 17:00 – 17:45, Teams; technik logistyk i technik żywienia i usług gastronomicznych. Prowadzący: Kevin Malgrab

czerwiec

06.06.2025 – zajęcia z psychologiem 17:00 – 17:45, Teams; technik logistyk i technik żywienia i usług gastronomicznych. Prowadzący: Kevin Malgrab

 

Sfinansowane ze środków UE. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji. Unia Europejska ani podmiot udzielający dotacji nie ponoszą za nie odpowiedzialności