Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych z początkiem roku szkolnego 2018/2019 przystąpił do realizacji kolejnego projektu unijnego pt.: “Wyższy poziom gastronomii” w ramach konkursu RPSL.11.02.02-IZ.01-24-175/17, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020 (oś priorytetowa: XI. Wzmocnienie potencjału edukacyjnego dla działania: 11.2. Dostosowanie oferty kształcenia zawodowego do potrzeb lokalnego rynku pracy – kształcenie zawodowe uczniów dla poddziałania: 11.2.2. Wsparcie szkolnictwa zawodowego – RIT).

W działaniach projektowych, które potrwają dwa lata, weźmie udział 80 uczniów technikum oraz 8 nauczycieli ZSE-U. Beneficjenci wezmą udział w szkoleniach gastronomicznych, językowych a także odbędą staże w zakładach pracy. Dodatkowo projekt umożliwi doposażenie pracowni zawodowych.

Najważniejszym celem projektu jest umożliwienie uczniom podwyższenia swoich zawodowych umiejętności, dzięki czemu będą bardziej atrakcyjni dla przyszłych pracodawców i odpowiadali potrzebom nowoczesnego rynku pracy.

Regulamin rekrutacji

We wrześniu 2018r. odbędzie się pierwsza rekrutacja do projektu „Wyższy poziom gastronomii”. Poniżej przedstawiamy regulamin, który określa zasady rekrutacji, w tym naboru Uczestników oraz zasady uczestnictwa w projekcie. Rekrutacja do projektu jest zamknięta i ogranicza się do uczniów klas II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarskiego w Zespole Szkół Ekonomiczno Usługowych w Rybniku.

Kliknij, aby pobrać REGULAMIN

Załącznik nr 1 DEKLARACJA UCZESTNICTWA W PROJEKCIE

Załącznik nr 2 OŚWIADCZENIA UCZESTNIKA

Załącznik nr 3 DANE UCZESTNIKA

Załącznik nr 4 UPOWAŻNIENIE DO PRZETWARZANIA DANYCH

REGULAMIN UCZESTNICTWA W PROJEKCIE 

WYNIKI REKRUTACJI

LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH DO PROJEKTU

„Wyższy poziom gastronomii” w roku szkolnym 2018/2019

Technik hotelarstwa klasa 2

Lp. Nazwisko i imię Klasa
1. Kieś Paulina 2TA
2. Kupczak-Krysiuk Wiktoria 2TA
3. Nowicki Szymon 2TA
4. Potocka Natalia 2TA
5. Skiba Lidia 2TA

 

Technik hotelarstwa klasa 3

Lp. Nazwisko i imię Klasa
1. Dudek Martyna 3TA
2. Wieczorek Anna 3TA
3. Broża Nikola 3TTG
4. Pogocka Gabriela 3TTG
5. Sadowska Jolanta 3TTG

Technik żywienia i usług gastronomicznych klasa 2

Lp. Nazwisko i imię Klasa
1. Buchalik Paulina 2TG
2. Hanusek Dominika 2TG
3. Kozieł Magdalena 2TG
4. Lach Magdalena 2TG
5. Majcher Jakub 2TG
6. Miksik Gabriela 2TG
7. Orzeł Jessica 2TG
8. Ratajczak Dorota 2TG
9. Szczyrba Bernadeta 2TG
10. Świtała Kacper 2TG
11. Wójcik Klaudia 2TG
12. Duda Wiktoria 2TŻ
13. Helis Julia 2TŻ
14. Hyła Tomasz 2TŻ
15. Leśniok Michalina 2TŻ
16. Malcharczyk Katarzyna 2TŻ
17. Pyrtek Weronika 2TŻ
18. Zalas Patryk 2TŻ

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych klasa 3

Lp. Nazwisko i imię Klasa
1. Baran Anna 3TG
2. Jeszka Julianna 3TG
3. Musiolik Julia 3TG
4. Nowak Natalia 3TG
5. Pander Katarzyna 3TG
6. Foltyn Maciej 3TŻ
7. Horny Katarzyna 3TŻ
8. Jarocka Julia 3TŻ
9. Kapol Dawid 3TŻ
10. Kozik Danuta 3TŻ
11. Groborz Natalia 3TTG
12. Swiderska Magdalena 3TTG

LISTA REZERWOWA DO PROJEKTU

„Wyższy poziom gastronomii” w roku szkolnym 2018/2019

Technik hotelarstwa klasa 2

Lp. Nazwisko i imię Klasa
1. Palanica Natalia 2TA
2. Warło Paulina 2TA
3. Ciemięga Monika 2TA

Technik hotelarstwa klasa 3

 

Lp. Nazwisko i imię Klasa
1. Woźniak Karolina 3TA
2. Grzegorzyca Oliwia 3TA

Technik żywienia i usług gastronomicznych klasa 2

Lp. Nazwisko i imię Klasa
1. Mentel Aleksandra 2TŻ
2. Sowik Marta 2TŻ
3. Żera Zuzanna 2TG
4. Małek Gabriela 2TG
5. Karolewicz Jakub 2TŻ
6. Sęp Julia 2TG
7. Sierpińska Nikola 2TG

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych klasa 3

Lp. Nazwisko i imię Klasa
1. Jędrysik Kamil 3TŻ
2. Fojcik Karolina 3TG
3. Mika Kinga 3TG
4. Wręga Weronika 3TG

DORADZTWO ZAWODOWE

W związku z realizacją projektu unijnego “Wyższy poziom gastronomii” wszystkie zakwalifikowane do niego uczennice i uczniowie ZSE-U wzięli udział w prowadzonych przez specjalistów zajęciach z doradztwa zawodowego. Młodzież brała udział w spotkaniach zarówno grupowych jak i indywidualnych. Zapraszamy do fotorelacji.

CERTYFIKATY DLA MŁODZIEŻY

Uczniowie naszej szkoły otrzymali kolejne certyfikaty w związku udziałem w kursach w ramach projektu “Wyższy poziom gastronomii”, współfinansowanego ze środków EFS w ramach RPO Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.

Młodzież naszej szkoły podniosła swoje kwalifikacje w zakresie języka angielskiego branżowego, wzięła również udział w kursie cukierniczym. barmańskim,sommelierskim, baristycznym a także w kursie “Nowoczesne technologie w gastronomii”.

KURS JĘZYKA ANGIELSKIEGO BRANŻOWEGO NA POZIOMIE ROZSZERZONYM

Kurs języka angielskiego branżowego na poziomie rozszerzonym trwał od 24 listopada do 15 grudnia. W zajęciach wzięło udział 10 beneficjentów projektu ” Wyższy poziom gastronomii”.

Uczniowie pogłębili swoją wiedzę w zakresie obsługi hotelowej. Poruszali min. tematy dotyczące listu motywacyjnego, rozmowy o pracę, procedury rejestracji gościa indywidualnego oraz grupowego w hotelu, procedury wymeldowania oraz rozliczenia gościa indywidualnego i grupowego w hotelu, zasad bezpieczeństwa oraz higieny pracy w hotelu. Młodzież ćwiczyła słownictwo oraz wypełnianie dokumentacji hotelowej w języku angielskim.

KURS BARMAŃSKI

Podczas warsztatów barmańskich młodzież zapoznała się z nowoczesnymi trendami w mieszaniu koktajli, shake’owała, blendowała, stirowała i  mudlerowała. Ogrom wiedzy i mnóstwo przyjemnej praktyki.

KURS BARISTYCZNY
KURS SOMMELIERSKI

Podczas Kursu Sommelierskiego młodzież dowiedziała się nie tylko czym jest enologia, co różni poszczególne wina, ich szczepy i jak czytać etykietę na butelce. Poznali również proces i cel dekantacji, zasady produkcji i przechowywania różnych win. Młodzież otwierała  i serwowała wina odpowiednio dobierając je do potraw. Zgłębiła w ten sposób swoje umiejętności i wiedzę winiarską.

KURS CUKIERNICZY

Produkcją pralin i czekoladek oraz tortów angielskich i tradycyjnych  od podstaw młodzież zajmowała się podczas kursu cukierniczego.

KURS NOWOCZESNE TECHNOLOGIE W GASTRONOMII

Z kolei spektakularną „zabawę” z nitro młodzież wykorzystała podczas warsztatów „Nowoczesne technologie w gastronomii”. Obcowanie z cieczą przy -195,8ºC było niesamowite. Młodzież zapoznała się min. ze sferyfikacją, tworzeniem pianek, metodą sous vide oraz food designe.