Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku kolejny raz wyjechali na praktyki zawodowe do Szwecji! W ramach projektu „ Doświadczenie zawodowe bez granic” dwunastka dziewczyn z klas drugich o profilu technik organizacji żywienia przebywała w dniach od 12 kwietnia do 11 maja w jednym z najstarszych miast w Szwecji, Västerås. Za nimi pobyt pełen niezapomnianych wrażeń wyniesionych z pobytu w tym pięknym miejscu oraz intensywnej praktycznej nauki zawodu kucharza.

Uczennice odbywały praktykę w sześciu renomowanych restauracjach w centrum Västerås. Od pierwszych dni praktyk próbowały swoich sił w przygotowywaniu potraw kuchni skandynawskiej pod czujnym okiem szwedzkich szefów. W jednej z restauracji Koppar Konferens dwie uczennice naszej szkoły pomagały w obsłudze przyjęcia dla rządu szwedzkiego, na którym również był obecny premier Szwecji! Nasza „szwedzka dwunastka” godnie reprezentowała szkołę i kraj – były na każdym kroku chwalone za pracowitość, sumienność i wyjątkowy entuzjazm w wykonywaniu obowiązków zawodowych.

Dopełnieniem pobytu w Szwecji była możliwość uczestnictwa w święcie przywitania wiosny, który obchodzony jest z wielką fetą pod koniec kwietnia w całym kraju. W czasie całodniowego pobytu w stolicy Szwecji, z naszymi uczennicami został przeprowadzony wywiad do lokalnej telewizji na temat ich wrażeń z pobytu w Szwecji! Uczennice oczywiście zaprezentowały się wspaniale!

Uczennice wraz z opiekunką, p. Anną Górką-Szołtys, powróciły do Polski bogatsze o nowe doświadczenia zawodowe. Wróciły z praktyczną wiedzą dotyczącą kuchni szwedzkiej oraz wspomnieniami wspaniałego, wyjątkowego pobytu w kraju naszych sąsiadów z północy.