Kucharz
KUCHARZ
pracownik młodociany
Jaką zdobędziesz kwalifikację?
Przygotowanie i wydawanie dań, w ramach której:
- nauczysz się oceniać jakość produktów spożywczych,
- będziesz wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać żywność,
- będziesz umieć przetwarzać żywność,
- poznasz i nauczysz się wykorzystywać różne techniki kulinarne,
- będziesz prawidłowo przeprowadzać obróbki produktów,
- nauczysz się profesjonalnie organizować stanowisko pracy,
- obsłużysz profesjonalny sprzęt gastronomiczny,
- będziesz samodzielnie przygotowywać różnorodne dania zimne, gorące, desery i napoje,
- nauczysz się komponować własne dania,
- udekorujesz potrawy i właściwie je wydasz,
- nauczysz się przestrzegać zasad bezpiecznej i higienicznej pracy,
- będziesz przestrzegać procedur zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia podczas przygotowywania dań,
- poznasz język obcy zawodowy i umiejętnie go wykorzystasz w czasie pracy,
- nauczysz się kreatywności, obowiązkowości, pracy w zespole, planowania i umiejętności
- radzenia sobie ze stresem,
- poznasz etykę zawodu kucharza.
Czego dodatkowo cię nauczymy?
- umiejętności baristycznych, czyli sporządzania kaw różnymi technikami i sposobami,
- wykonywania dekoracji metodą carvingu,
- założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Kiedy i gdzie będziesz odbywać praktykę zawodową?
Od pierwszej klasy masz stały kontakt z pracodawcą, ponieważ szkoła w porozumieniu z Ochotniczym Hufcem Pracy w Rybniku organizuje praktyczną naukę zawodu, zatem masz zapewnione miejsce praktyki zawodowej, za którą jako pracownik młodociany otrzymasz comiesięczne wynagrodzenie. Możesz ją odbyć na przykład: w otwartych zakładach
gastronomicznych: kuchniach, przygotowalniach i salach obsługi konsumenta, w restauracjach, domach przyjęć, hotelach, pensjonatach oraz w zamkniętych zakładach gastronomicznych: w szkolnych stołówkach, w przedszkolu, szpitalu.
W jakich wycieczkach zawodowych możesz wziąć udział?
- Browar w Żywcu
- „Chlebowa Chata” w Brennej
- Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
- restauracje w Rybniku i okolicach
- Targi HORECA w Krakowie
Jakie przedmiotów zawodowych będziesz się uczyć?
technologia gastronomiczna
pracownia technologii gastronomicznej
wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
zasady żywienia człowieka
carving
język obcy w gastronomii
BHP w gastronomii
gastronomia w praktyce – zajęcia praktyczne
kreatywna gastronomia
Gdzie w przyszłości znajdziesz pracę?
Po ukończeniu naszej szkoły możesz kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia albo podjąć pracę:
bary szybkiej obsługi
szpitale
szkoły
przedszkola
restauracje
kawiarnie
domy wczasowe i pensjonaty
nowoczesne stołówki pracownicze, np.: w biurowcach, bankach itp.
Obejrzyj filmy:
(Fot. Pexels)