Drodzy uczniowie, zapraszamy do wzięcia udziału w konkursach wielkanocnych!
W środę 6 kwietnia 2022 r. odbędą się w szkole konkursy gastronomiczne:
„STÓŁ WIELKANOCNY” i „WIELKANOCNE KREACJE KULINARNE”.
Szczegółowych informacji udzielają nauczyciele przedmiotów gastronomicznych.
REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU na „STÓŁ WIELKANOCNY”
- Konkurs odbędzie się 06 kwietnia 2022 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku o godzinie 9:00.
- W konkursie mogą wziąć udział uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich ZSEU w Rybniku.
- Do konkursu uczniowie zgłaszają się w zespołach dwuosobowych; każdy z uczniów ubrany jest w strój kelnerski.
- Termin zgłoszeń upływa 05 kwietnia 2022 r.
- Zadaniem uczniów jest nakrycie stołu (o wymiarach 100 x 70 cm) dla dwóch osób w charakterze Świąt Wielkanocnych; każdy zespół przygotowuje okolicznościowe karty menu.
- Ocenie będą podlegać:
– aranżacja stołu (dobór bielizny i zastawy stołowej oraz elementów dekoracyjnych);
– zgodność nakrycia stołu zastawą stołową z zaproponowanym menu.
- Do nakrycia stołu uczestnicy wykorzystują własną zastawę stołową, bieliznę stołową oraz elementy dekoracyjne.
- Czas przeznaczony na przygotowanie stołu to 60 minut.
REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU na „WIELKANOCNE KREACJE KULINARNE”
„Mazurki wielkanocne”
- Termin konkursu: 06 kwietnia 2022r. środa
- Warunki uczestnictwa w konkursie:
– w konkursie biorą udział uczniowie ZSE-U z klas o profilu gastronomiczno-hotelarskim
– uczestnicy startują indywidualnie
- Uczniowie wykonują samodzielnie mazurek wielkanocny.
- Uczestnicy konkursu zobowiązani są do dostarczenia receptury wydrukowanej na kartce A4 (składniki, sposób wykonania oraz nazwa potrawy) oraz wizytówki wydrukowanej na kartce A4 w poziomie z nazwą potrawy oraz nazwiskiem autora i klasą.
- Mazurek wielkanocny uczestnicy przygotowują w domu a w dniu konkursu w godz. 10:30 do 11:25 prezentują je
w sali 10 D
- Organizator przewidział nagrody rzeczowe dla zwycięzców.
- Wyniki konkursu zostaną ustalone komisyjnie przez Szkolną Komisję konkursową w oparciu o uzyskaną punktację łączną. Rozdanie nagród nastąpi w dniu konkursu (o terminie laureaci zostaną powiadomieni).
- Wyniki konkursu zawierające zdjęcia prac nagrodzonych osób zostaną podane do publicznej wiadomości na stronie www.zseu.pl oraz na szkolnym profilu facebook.
- Zgłoszenia przyjmowane są do 05 kwietnia 2022 r. u nauczycieli przedmiotów gastronomicznych (sala 10D p. Bielaczek, p. Przybylik – Demonchaux).
SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE!
STWÓRZMY RAZEM ŚWIĄTECZNĄ ATMOSFERĘ
POKAŻCIE CO POTRAFICIE