28 marca 2019 r. w Warszawie odbył się prestiżowy finał ogólnopolskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”. Do konkursu zakwalifikowało się tylko 12 młodych kucharzy z całej Polski. Wśród nich znalazła się także uczennica ZSE-U z Rybnika – Julia Jarocka.
Konkurs zorganizował wybitny szef kuchni Robert Sowa. Wraz z nim całą imprezę prowadził znany prezenter telewizyjny Krzysztof Ibisz.
W trakcie pracy konkursowe Julka przygotowała polędwiczkę marynowaną w sosie sojowym i rozmarynie z gołąbkami z czerwonej kapusty z pepitakami, pestkami dyni i serem szafir z sosem z boczniaków, puree z dyni, konfitowanymi w tłuszczu gęsim szalotkami oraz marynowaną cebulką i chrustem z frytek.
Potrawy konkursowe oceniało jury profesjonalne złożone ze znakomitych szefów kuchni oraz degustacyjne, w skład którego weszli przedstawiciele mediów i znane osobistości. Potrawy oceniali m.in. Wiesław Bober, Jerzy Pasikowski, Marcin Budynek, Łukasz Ancypo, Wojciech Harapkiewicz, Igor Bragin, Jasiek Kuroń, Daria Ładocha i David Gaboriaud.
Jury konkursowe bardzo wysoko oceniło profesjonalizm wykonania i jakość pracy na stanowisku naszej uczennicy.
Gratulujemy Julce uznania tak znakomitych szefów kuchni !
Trzymamy kciuki za kolejne sukcesy !