Zawód Sommeliera jest w Polsce wciąż niszową profesją. Z biegiem czasu eksperci w tej dziedzinie stają się co raz bardziej pożądani w restauracjach i hotelach, dlatego młodzież ZSE-U szkoliła się w tym kierunku w ramach projektu EFS „Wyższy poziom gastronomii”.
Kim właściwie jest sommelier? To znawca wina – osoba, dla której świat wina nie ma tajemnic. Sommelier zna wielowiekową historię tego trunku, tajniki produkcji, winiarskie regiony, marki i roczniki wina. Bazując na swojej wiedzy potrafi doradzić wybór właściwego wina, zaprezentować je i odpowiednio dobrać do menu.  Podczas kursu uczniowie przyswoili wiedzę teoretyczną na temat historii wina, uprawy winnej latorośli i produkcji wina; charakteryzowali poszczególne szczepy win i omawiali zasady łączenia win z potrawami. W trakcie zajęć praktycznych ćwiczyli serwis win cichych i musujących. Odbyła się również degustacja analityczna wyselekcjonowanych, różnorodnych trunków zarówno z tzw. “starej europy ” jak i świata. To było fantastyczne doświadczenie, które z pewnością uatrakcyjni CV naszych uczniów.