W dniach 23 kwietnia i 14 maja 2022 r. odbyły się “Dni Otwarte ZSE-U”. Naszą szkołę odwiedziło ponad 300 ósmoklasistów. Mieli oni okazję zwiedzić szkołę i poznać ofertę kształcenia placówki. Ponadto nasi goście wzięli udział w warsztatach zawodoznawczych. Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty barmańskie oraz warsztaty kulinarne i dietetyczne.
Celem warsztatów kulinarnych było zapoznanie młodzieży z trendami w nowoczesnej kuchni i uświadomienie, że większość odpadków to nadal wysokowartościowe pożywienie.
Uczniowie ZSE-U przygotowywali potrawy z wykorzystaniem najbardziej nieoczekiwanych składników, zgodnie z założeniami zero waste. Wykorzystali wodę z ciecierzycy, pojedyncze „niechciane” warzywa, obierki oraz czerstwy chleb. Przygotowali m.in. desery bezowe, zupy kremy, przekąski i dania główne, a następnie obliczali ich wartość odżywczą. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.